Fem personer var ombord på ubåten

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Från vänster: Shahzada Dawood, Suleman Dawood, Paul-Henry Nargeolet, Stockton Rush och Hamish Harding. Arkivbilder.
Ubåtsföretagets vd var själv ombord. Så även "Mr Titanic", en brittisk miljardär samt far och son från en av Pakistans rikaste familjer.
Här är det vi vet om de fem personerna som omkom under expeditionen med miniubåten Titan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stockton Rush, 61.

Vd och grundare för Oceangate, som tillhandahåller bemannade ubåtar till olika expeditioner och som ägde den nu hittade miniubåten. Amerikanen var utbildad pilot och flygingenjör samt kapten ombord på Titan.

Företaget, som han grundade 2009, började med turistresor till Titanic 2021. Titan var denna gång ute på företagets tredje resa till det berömda vraket.

Rush har i intervjuer framhärdat att Titan är en säker farkost.

– Det jag mest oroar mig för är saker som kan hindra mig från att nå ytan, har Rush sagt till CBS.

.

Paul-Henry Nargeolet, 73

Fransk upptäckare och Titanicexpert som av vissa fått smeknamnet "Mr Titanic", efter ett flertal vetenskapliga expeditioner till vraket under de senaste decennierna.

Nargeolet var tidigare officer i franska marinen, där han bland annat tjänstgjorde som djuphavsdykare och pilot av miniubåtar.

– Han är en av de absolut mest kunniga och erfarna personerna i världen som har dykt vid Titanic, säger svenske Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm till TT.

Annons

.

Hamish Harding, 58.

Brittisk miljardär som bodde i Dubai. Hamish Harding, som var verksam inom flygindustrin, var en välkänd äventyrare med flera rekord i Guinness rekordbok. Han har tidigare bland annat varit nere på nästan 11  000 meters djup i Marianergraven och även varit i rymden

.

Shahzada och Suleman Dawood, 48 respektive 19.

Affärsmannen Shahzada Dawood kom från en av Pakistans rikaste familjer, men bodde i Storbritannien. Han och hans son Suleman, som också var med ombord på resan till Titanic, var brittiska medborgare.

Familjen beskriv i ett uttalande Shahzada Dawood som en foto- och naturintresserad person, som också var engagerad i välgörenhet.

Sonen, som studerade på universitet, uppges ha haft ett stort intresse för bland annat science fiction och volleyboll.

.

Källor: AP, BBC, CBS, Sky med flera.

Annons