TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Färre ryssar på Svalbard – kriget sår split

12 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
"Kommunism är målet", står det på ett betongmonument i den ryska gruvorten Barentsburg på Svalbard. Bild från 2020.
Aldrig förr har det bott färre människor i de ryska bosättningarna på norska Svalbard, enligt siffror från Statistisk sentralbyrå (SSB).
Rysslands krig i Ukraina har skapat djupa sprickor på Svalbard, där flera länder enligt ett särskilt regelverk har rätt att verka.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I gruvsamhällena Barentsburg och Pyramiden, som sedan 1930-talet ägs av det statligt ägda ryska gruvbolaget Arktikugol, är nu 357 invånare registrerade – färre än någonsin, enligt norska SSB.

Kriget i Ukraina har sått split på Svalbard, där norska och ryska bosättningar levt i relativ grannsämja under såväl kalla kriget som Sovjetunionens kollaps. Efter Rysslands fullskaliga invasion i fjol bröt den lokala turistnäringsorganisationen med statliga ryska företag – vilket slog hårt mot Barentsburg, som de senaste åren satsat alltmer på turism i stället för gruvnäring. Det senaste året har Norge även skärpt tull- och personkontroller på ön.

Svalbard beskrivs som viktigt för den ryska marinens norra flotta och landet har ett konsulat i Barentsburg. I en granskning publicerad i april avslöjade norska NRK att "Rysslands man på Svalbard", generalkonsuln i Barentsburg, har kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten GRU. Den 48-årige mannen har tidigare varit stationerad som diplomat i Oslo och Stockholm, uppger NRK.

Samtidigt som befolkningen i Barentsburg är nere på rekordlåga nivåer flyttar rekordmånga norrmän och personer med andra nationaliteter till Longyearbyen och Ny-Ålesund, enligt SSB:s siffror.

Annons