TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Fängslad journalist: Har inte gett upp hoppet

15 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Den amerikanske reportern Evan Gershkovich förs ut från rättssalen i Moskva den 30 mars.
Den amerikanske reportern Evan Gershkovich som fängslats i Ryssland har för första gången sedan han greps haft kontakt med sin familj.
"Jag vill bara säga att jag inte har gett upp hoppet", skriver han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich greps i slutet av mars i Jekaterinburg och anklagas för spioneri för USA:s räkning. I ett handskrivet brev daterat den 5 april skriver Gershkovich på ryska till sin familj att han är vi gott mod, rapporterar Wall Street Journal.

"Jag vill bara säga att jag inte gett upp hoppet. Jag läser. Jag tränar. Och jag försöker skriva. Kanske kommer jag äntligen att skriva något bra."

Retsam ton

Gershkovichs föräldrar flydde från Sovjetunionen 1979 och slog sig ned i New Jersey i USA. Hans mamma Ella Milman berättar att Evan Gershkovich i sitt brev håller en retsam ton för att försöka muntra upp dem.

"Mamma, på gott och ont förberedde du mig väl för fängelsematen", skriver han och konstaterar att fängelsets gröt och välling påminner honom om hans barndom.

Milman säger att hennes son kände en skyldighet att stanna kvar i Ryssland som en av få journalister från väst som fortsatte rapportera därifrån trots riskerna.

Annons

– Jag vet att han kände att det var hans plikt. Han älskar ryssar, det gör han fortfarande.

Fått paket

Eftersom han anklagas för spioneri övervakas alla Gershkovichs möten och hans korrespondens. Han har inte fått träffa vänner eller personal från USA:s ambassad i Moskva, men bekräftar att han tagit emot ett paket med hygienprodukter, kläder och pennor som gör livet i säkerhetstjänsten FSB:s fängelse Lefortovo lite lättare.

Han skriver att han förstår att situationen är ansträngande för hans familj och att de antagligen helst vill örfila honom.

"Oroa er inte. Ni kommer att få tillfälle att göra det."

Gershkovich är den förste amerikanske reporter som grips för spioneri i Ryssland sedan kalla krigets dagar. Om han befinns skyldig till spionage riskerar han upp till 20 års fängelse.

Gripandet har mötts av starka fördömanden världen över.

Annons