Extremhettan till trots: Kina bygger kolkraftverk

10 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Barn svalkar sig i skuggan i Hangzhou i östra Kina.Ng Han Guan/AP/TT
Fler naturkatastrofer, i form av översvämningar och extremvärme, väntas drabba Kina i sommar. Samtidigt oroar sig EU över att landet bygger fler kolkraftverk.
– Det är det smutsigaste sättet att producera energi på, säger EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under juni uppmättes nya rekordtemperaturer i Kina. I huvudstaden Peking passerades 40-gradersstrecket och i flera provinser, däribland Sichuan och Henan, har människor dött och tiotusentals evakuerats till följd av översvämningar orsakade av skyfall.

Kinesiska myndigheter varnar för att även juli månad blir svår med “flera naturkatastrofer som inkluderar översvämningar, tyfoner och höga temperaturer.”

Det är den typen av extremväder som forskare har varnat för som en följd av klimatförändringarna. Utsläppen av växthusgaser driver den globala uppvärmningen och Kina är det land i världen som släpper ut mest växthusgaser.

Två kolkraftverk i veckan

Landet är således en av de viktigaste aktörerna i kampen mot klimatförändringarna. Men Kinas klimatpolitik är paradoxal. Å ena sidan satsas enorma resurser på förnybar energi, å andra sidan byggs fler kolkraftverk och utsläppen ökar.

Under 2022 byggdes omkring två nya kolkraftverk i veckan, enligt en rapport som publicerades tidigare i år. Enligt kinesiska myndigheter byggs kolkraftverken som reserv och stöd för nya sol- och vindkraftverk. Kina producerar och konsumerar mest kol i världen och nästan 70 procent av landets totala utsläpp kommer från kolanvändningen.

Annons

EU:s klimatkommissionär, Frans Timmermans, som förra veckan var i Kina och bland annat träffade vice premiärminister Ding Xuexiang, uttryckte oro för utvecklingen.

– Kina bygger fortfarande ytterligare kolkraftverk, vilket är – det kan vi nog alla hålla med om – det smutsigaste sättet att producera energi på, sade han inför åhörare på Tsinghuauniversitetet i Peking.

– Kina står för mellan en fjärdedel och en tredjedel av det globala utsläppet av växthusgaser. Det betyder att mänskligheten och ekosystemen inte kan överleva utan Kinas ambitiösa utsläppsminskningar, tillade Timmermans.

Flest solpaneler i världen

En anledning till att kolkraften byggs ut är en oro för elbrist. Under extrema värmeböljor ökar efterfrågan på elektricitet, bland annat eftersom fler människor använder luftkonditionering. Dessutom minskar vattenkraftverkens kapacitet när det blir torka.

Elbristen i delar av Kina har lett till strömavbrott och att fabriker tvingats stänga. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har också ökat oron för brist på bland annat olja.

Annons

På samma gång är kineserna världsledande när det gäller förnybar energi. Landet är världens största producent av vind- och solkraft. Det finns fler solpaneler installerade i Kina än i hela resten av världen sammantaget. Och när det gäller vindenergi har landet fördubblat sin kapacitet på fem år, enligt en nyligen publicerad rapport av Global Energy Monitor (GEM), en oberoende forskningsorganisation.

Går väldigt snabbt

Enligt rapporten går landets utbyggnad av förnybar energi snabbare än beräknat och 2025 väntas en tredjedel av landets energi vara förnybar.

Under besöket i Peking uppmanade Frans Timmermans Kina att vara mer öppet med sina klimatmål.

– Ur ett politiskt perspektiv skulle jag önska att Kina var mer öppet med vad man vill uppnå, sade han.

Annons