Expert: "Extremt allvarligt för ryska ledningen"

24 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Att gripa Wagnergruppens ledare kan bli svårt, tror överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Arkivbild.Stina Stjernkvist/SvD/TT
Wagnergruppen utmanar öppet Rysslands militärledning. Ett väpnat uppror, menar Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan, går det inte att underskatta allvaret i situationen.

– Det här är en extremt allvarlig händelse som illustrerar att den ryska militärledningen inte har kontroll över de väpnade styrkorna.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har inlett en brottsutredning mot Prigozjin för uppmaning till väpnat uppror, men enligt Paasikivi kan det vara svårt att gripa Wagnerchefen.

– Jag har inte sett några tecken på att hans soldater skulle svikta i lojaliteten. Han har ju rekryterat soldaterna på egna meriter, de har bättre utrustning och bättre betalt.

Viktigt att notera är att Wagnerchefen inte vänder sig mot Putin, påpekar Paasikivi, utan mot den ryska militära ledningen och försvarsminister Sergej Sjojgu.

– Alltså kan man inte tala om en militärkupp, men det är definitivt ett väpnat uppror.

En historisk händelse

Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, anser att följden av Prigozjins uppror är svår att överblicka.

Annons

– Det här är en historisk händelse med potentiellt enorma konsekvenser. Oavsett hur det kommer att gå, så kommer Putin att framstå som försvagad. Att han har låtit det gå så här långt.

Persson menar att de långsiktiga konsekvenserna kan beröra länder som Moldavien, Belarus och Kazakstan som nu ser den ryska ledningen försvagad och kanske tycker att de måste ta hand om sin egen säkerhet i stället för att förlita sig på Ryssland.

Billström: "Allvarligt läge"

Det svenska regeringen håller sig uppdaterad om händelseutvecklingen. I en kommentar till TT skriver utrikesminister Tobias Billström (M) att: "Regeringen följer utvecklingen i Ryssland noga, allvarligt läge."

Sedan tidigare avråder Sverige från resor till Ryssland.

Annons