Exledares jetset-dotter vill bli premiärminister

Exledares jetset-dotter vill bli premiärminister

Paetongtarn Shinawatra, yngsta dotter till Thailands tidigare ledare Thaksin Shinawatra, vid en valkandidatsregistrering i Bangkok.

Sakchai Lalit/AP/TT
Paetongtarn Shinawatra kandiderar till posten som Thailands nästa premiärminister, bekräftar landets största oppositionsparti.
36-åringen har en halv miljon följare på Instagram och uppges leva ett "jetset-liv" i sus och dus.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Paetongtarn Shinawatra, dotter till miljardären och tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, står i stark kontrast till sina rivaler – två tidigare arméchefer med en sammanlagd ålder på 146 år.

I kungadömets val i maj ställs Paetongtarn Shinawatra mot den 69-årige sittande premiärministern Prayut Chan-O-Cha, som tog makten i en militärkupp 2014, och den tidigare generalen Prawit Wongsuwan, 77.

Trots att 36-åringen, som delvis utbildats i Storbritannien, är gravid i åttonde månaden har hon den senaste tiden kampanjat energiskt för sitt partis räkning.

– Människor som tycker att gravida kvinnor eller mammor inte kan vara ledare är idioter, säger den 67-åriga väljaren och Bangkokbon Chuthamas Thriwarin.

Thailands ledande politiker kan delas in i två grupper: de som stöds av Thailands militär och kungahus, och de mer reformistiska oppositionella där Paetongtarn Shinawatras parti Pheu Thai ingår.

Hennes pappa Thaksin tvingades bort från makten 2006, och gick då i landsflykt för att undslippa ett fängelsestraff för påstådd korruption. Trots exilen i Dubai är telekommagnaten fortsatt älskad av väljare på den thailändska landsbygden och inom arbetarklassen – men hatad av landets mäktiga militära och kungliga elit.

FRÅN FÖRSTASIDAN