EU kan köpa granater åt Ukraina

EU kan köpa granater åt Ukraina

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

Virginia Mayo/AP/TT
Estlands påstöt om gemensamma EU-köp av vapen och ammunition till Ukraina får allt starkare stöd. Ett ministermöte i Sverige i början av mars kan bli avgörande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Estlands premiärminister Kaja Kallas lanserade sitt förslag på väg in till EU-ledarnas senaste toppmöte i Bryssel den 9 februari.

Idén: att göra på samma sätt som när EU-länderna slog sig ihop om att skaffa coronavaccin häromåret.

I första hand handlar det om artilleriammunition, med målet att ordna en miljon granater till ett värde av motsvarande fyrtio miljarder svenska kronor.

– Det här är en situation där Ryssland dagligen använder lika mycket som produceras i EU under en månad. Det är helt oacceptabelt, sade Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu på väg in till måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

Beslut i mars?

Tanken gillas av Sverige.

– Det är något som vi naturligtvis kommer att behöva titta på. Men självklart är det något som det finns en uppslutning kring och det är positivt, säger utrikesminister Tobias Billström (M) efter mötet.

– Ammunition är en viktig fråga för Ukraina i det här läget så vi räknar naturligtvis med att medlemsstaterna ser detta och sluter upp bakom åtgärder som gör det möjligt att anskaffa mer ammunition till Ukraina.

Några omedelbara beslut väntar emellertid inte. Däremot kan det informella försvarsministermötet i Stockholm i mars bli en viktig hållplats.

– De som behöver fatta beslutet är försvarsministrarna, den 7–8 mars, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Sanktioner

På gång inom EU är också ett tionde sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Förhandlingar kommer att fortsätta på ambassadörsnivå för att få klartecken lagom till årsdagen av det nya krigsutbrottet på fredag.

Billström betonar dock att innehållet är viktigare än själva tidpunkten.

– Det är alltid viktigt att inte binda sig för ett exakt datum. Det viktiga är att sanktionsregimen blir bra, säger utrikesministern.

Redan nu är det däremot klart med EU:s senaste sanktioner mot Iran, med anledning av det brutala agerandet mot demonstrationerna i landet. Ytterligare 32 personer och två organisationer sätts upp på listan över vilka som ska vägras visum till EU och få sin eventuella tillgångar frysta.

FRÅN FÖRSTASIDAN