EU förvarnar Twitter inför ny nätlag

EU förvarnar Twitter inför ny nätlag

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton förvarnar Elon Musk inför EU:s nya datalag.

Jonas Ekströmer/TT
Twitter måste ha tillräckligt med resurser för att moderera farligt innehåll på plattformen senast den 25 augusti för att inte riskera att bryta mot EU:s nya nätlag.
– Om tekniken inte är redo måste de ha tillräckligt med resurser för att matcha klyftan, säger EU-kommissionären Thierry Breton efter samtal med Elon Musk.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton besökte Twitters högkvarter i San Francisco på torsdagen.

Besöket görs i samband med att Twitter utsätts för ett "stresstest" för att bedöma om plattformen är redo att uppfylla den nya nätlagen DSA, med tuffare EU-krav på storbolagen om hat, integritet och öppenhet på sociala medier.

Desinformation i samband med val och övergrepp mot barn är exempel på farligt innehåll från användarna, som plattformarna måste klara av att moderera, enligt Breton.

– Jag talade om det här specifika ämnet med Elon Musk, säger Breton till reportrar efter besöket.

Vid ett besök i Paris förra veckan sade Musk att han hade avsikt att möta kraven från DSA. Men med anledning av kraftiga nedskärningar i Twitters personalstyrka har experter tvivlat på om bolaget kan fullfölja åtagandet.

– Jag är inte här för att berätta för företaget vad de måste göra. Jag är tillsynsman och måste berätta för dem om vad lagen säger, säger Breton efter torsdagens möte.

Den tidigare franske finansministern kommer också att träffa Instagram och Facebooks Mark Zuckerberg för att diskutera de nya reglerna.

Även Tiktok har accepterat att genomgå ett stresstest i juli.

FRÅN FÖRSTASIDAN