Erdogans motståndare tar kurderna i försvar

Erdogans motståndare tar kurderna i försvar

Kemal Kilicdaroglu utmanar om presidentposten och anklagar Recep Tayyip Erdogan för att försöka slå mynt av konflikten med kurderna. Arkivbild.

Burhan Ozbilici/AP/TT
Den turkiske presidentkandidaten Kemal Kilicdaroglu tar landets kurder i försvar. Han anklagar president Erdogan för att elda på motsättningar för att vinna politisk poäng.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inför valet om en knapp månad har Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogan försökt dra kopplingar mellan sina meningsmotståndare och de väpnade kurdiska grupper som finns i landet.

– Miljontals kurder blir för närvarande behandlade som terrorister, säger Erdogans utmanare Kemal Kilicdaroglu, i ett filmklipp som har publicerats i sociala medier.

– Så fort vi talar om val, så fort presidentpalatset ser att det är på väg att förlora val, så skapas ett kollektivt stigma där kurder behandlas som terrorister. Det är skamligt.

Kemal Kilicdaroglu leder det största oppositionspartiet CHP. Inför presidentvalet har han bildat allians med ytterligare fem partier och tycks kunna utmana på riktigt om presidentposten.

Ett av dessa fem partier är pro-kurdiska HDP. Partiet har omkring tio procents stöd i mätningarna och kan bli kungamakare efter valet, men det är hårt åtgånget av myndigheterna. Regeringen har pekat på påstådda kopplingar till väpnade grupper, partibidrag har stoppats i omgångar och partiet riskerar att upplösas.

FRÅN FÖRSTASIDAN