Elva döda efter anfall mot pizzeria i Ukraina

Elva döda efter anfall mot pizzeria i Ukraina

En man står på gatan framför restaurangen i Kramatorsk som träffades i en rysk robotattack.

Donetsk regionala administration via AP/TT
Dödssiffran stiger fortfarande efter att en pizzarestaurang träffades i ett ryskt robotanfall mot ukrainska Kramatorsk på tisdagskvällen.
Elva personer har hittills konstaterats döda, enligt lokala myndigheter, rapporterar BBC.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ytterligare ett 60-tal människor skadades i attacken. Flera av de döda var minderåriga. Två uppges ha varit två 14-åriga systrar och ett barn som föddes förra året, enligt lokala myndigheter.

Räddningstjänsten larmar om att ytterligare personer kan ligga kvar någonstans under rasmassorna.

Restaurangen Ria Pizza beskrivs som ett populärt tillhåll, där såväl lediga soldater som journalister, hjälparbetare och Kramatorskbor har hållit till. Nyhetsbyrån AFP:s utsände kom dit strax efter att robotarna hade slagit ned och fann att byggnaden var i stort ödelagd, medan människor sprang omkring och försökte rädda drabbade.

Regionens guvernör Pavlo Kyrylenko betonar att de flesta offren var civila.

– De kom för att beställa mat. På kvällen var det mycket folk, säger han.

Kreml tvärnekar

Enligt ukrainsk utsago var det två ryska kortdistansrobotar som slog ned. Många byggnader runt omkring skadades i anfallet, enligt Kyrylenko som samtidigt anklagar Ryssland för att förvränga information om anfallet.

Den ukrainska säkerhetstjänsten har gripit en man som anklagas för att ha bistått Ryssland vid utförandet av attacken. Mannen misstänks ha fotograferat restaurangen och informerat ryssarna om hur populär den är, enligt vad säkerhetstjänsten skriver på Telegram utan att lägga fram något som stödjer misstankarna.

Ryssland attackerar inte civila mål, hävdar president Putins talesperson Dmitrij Peskov falskeligen när han får frågor om attacken. Ryssland har i själva verket gjort det regelbundet under det fullskaliga krigets lopp, men också nekat till det varje gång.

– Anfall utförs bara mot mål som på ett eller annat vis kopplas till militär infrastruktur, säger Peskov.

Samma påstående hävdas i ett uttalande av det ryska försvarsdepartementet.

Tidigare drabbad

Kramatorsk, med omkring 150 000 invånare före kriget, är en av de största städer som Ukraina har full kontroll över i den östra landsänden. Den ligger ungefär tre mil från frontlinjen och har varit ett nav inte minst medan väldigt intensiva strider har pågått i och kring närliggande Bachmut.

Staden har utsatts för allvarliga attacker mot civila tidigare. I april förra året slog en rysk robot ned vid den stora tågstationen, där mängder av människor köade med sina tillhörigheter för att försöka fly österut. 60 människor dödades och fler än 100 skadades i ett av de värsta krigsbrotten i Ukraina som har blivit dokumenterat hittills.

De ryska invasionsstyrkorna trappade upp sina anfall från luften under måndagen och tisdagen. Flera samhällen i närheten av fronten i länet Zaporizjzja har bland annat beskjutits och då har en 77-årig person dödats, enligt presidentkansliet i Kiev. Tre personer sägs ha blivit skadade i liknande anfall mot en ort i närheten.

FRÅN FÖRSTASIDAN