TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Egypten öppnar mot Syrien och Turkiet

26 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry. Arkivbild.
Egypten ser ut att öppna för diplomatiska kontakter med Syrien och Turkiet efter ett årtionde av problematiska förhållanden med de båda länderna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den egyptiske utrikesministern Sameh Shoukry avreser på måndagsmorgonen och ska hinna besöka båda länderna under dagen, meddelar landets utrikesdepartement. Anledningen är att visa "solidaritet med broderfolken" i de av jordbävningar drabbade länderna.

Direkt efter naturkatastrofen 6 februari ringde Abd al-Fattah al-Sisi till Syriens ledare Bashar al-Assad och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för att uttrycka medkänsla. Egypten har även sänt hjälptransporter till de drabbade regionerna.

Därmed öppnade Kairo för möjligheter till fortsatta kontakter.

Syriens hårdföre president Bashar al-Assad har varit politiskt isolerad i regionen, främst på grund av det tolvåriga inbördeskriget i Syrien. Landet uteslöts tillfälligt ur Arabförbundet, med huvudkvarter i Kairo, som en reaktion mot Damaskus.

Egyptens president har också haft ett ansträngt förhållande till den turkiske presidenten Erdogan ända sedan den kupp som förde al-Sisi till makten genomfördes 2013.

De två tog ett första steg mot närmare kontakter när de skakade hand vid ett möte i Qatar i november.

Annons