Döms för masskjutning på danskt köpcentrum

Döms för masskjutning på danskt köpcentrum

Blommor läggs vid Metrostationen mittemot ingången till köpcentret Fields i Örestad strax utanför Köpenhamn dagen efter skjutningen där tre personer dog. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Tre personer dog och sju skadades när en 22-årig man började skjuta vilt omkring sig på köpcentret Fields i Köpenhamn sommaren 2022.
Nu döms mördaren, som minuterna innan dådet ringde en psykiatrisk krislinje, till rättspsykiatrisk vård utan bortre tidsgräns.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mannen, som stod åtalad för mord och mordförsök, döms på alla åtalspunkter, meddelar Köpenhamns byret på onsdagseftermiddagen.

– Han hade för avsikt att döda och troligen begå självmord, säger rättens ordförande Jens Stausbøll, som avkunnade domen offentligt, enligt DR.

Den numera 23-årige mannen kommer nu att placeras på en högsäkerhetsanstalt för psykiatrisk tvångsvård där han kommer att vårdas utan bortre tidsgräns. Det är det strängast möjligaste straffet i Danmark för någon som döms till rättspsykiatrisk vård.

– På grund av risken för nya brott är det inte tillräckligt att den åtalade placeras någon annanstans, säger Stausbøll, som konstaterar att dådet var noga planlagt.

Ville "rädda" offer

Beväpnad med vapen stulna från pappans garderob begav sig 23-åringen den 3 juli förra året till köpcentret Fields utanför Köpenhamn. I polisförhör efter dådet förklarade han att han var där för att "rädda" människor genom att skicka dem till himlen.

I anteckningar som hittades i hans hem fanns enligt Ekstra Bladet instruktioner om hur han skulle gå tillväga.

"Sikta på triangeln: axel, axel och huvud".

"Skjut dem som uppenbarligen lever i huvudet. Se upp för dem som gömmer sig eller spelar döda".

Bland anteckningarna fanns enligt tidningen även en prioriteringslista över tilltänkta offer: högst upp "manliga män" – längst ner flickor.

Dödsoffren blev en pojke och en flicka, båda 17 år, och en 47-årig man. Sju personer skadades, varav två svenska medborgare.

Mannen greps i anslutning till köpcentret en kvart efter det första skottet.

Sökte hjälp

Enligt flera danska medier har 23-åringen brottats med psykiska problem under lång tid och hade så sent som dagarna före dådet kontakt med psykiatrin. Han uppges vid tidigare vårdkontakter ha gett uttryck för tankar och fantasier om att döda.

Mannen har vidgått gärningarna, men nekar till brott med hänvisning till psykisk ohälsa.

Nyhetsbyrån Ritzau har tidigare rapporterat att mannen minuterna innan dådet gick in på en toalett där han bytte om och ringde en psykiatrisk krislinje. I 16 minuter väntade han förgäves på att komma fram – krislinjen visade sig vara semesterstängd.

Försvaret hade yrkat på rättspsykiatrisk vård på vanlig avdelning.

– Det här är en person som sträcker ut handen, som inte vill skada någon, sade 23-åringens advokat Luise Høj under rättegången, enligt danska TV2.

Høj ville direkt efter domen inte ge något besked om en eventuell överklagan.

"Psykiatri i fritt fall"

Branschorganisationen Psykiatrifonden skriver i ett pressmeddelande att antalet rättspsykiatriska patienter ökat "explosionsartat" i Danmark de senaste 40 åren och att 23-åringens dåd ger en tydlig bild av en "psykiatri i fritt fall".

"Om gärningsmannen hade fått den behandling han själv bett om och sökt – och som vi vet att han också var i akut behov av – hade fasorna kanske kunnat undvikas", säger ordföranden Torsten Bjørn Jacobsen i pressmeddelandet.

FRÅN FÖRSTASIDAN