Diamant med förbannelse inte del av kröningen

Diamant med förbannelse inte del av kröningen

Koh-i-noor-diamanten syntes i drottningmodern Elizabeths krona. Arkivbild.

Alastair Grant/AP/TT
Den har kallats "världens mest kända diamant" och har varit en del av kronjuvelerna länge. Men när Kung Charles III och hans fru Camilla i vår kröns blir det utan den kontroversiella diamanten Koh-i-noor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beslutet kommer efter det att flera röster höjts sedan drottning Elizabeth II:s död om att den 105 karat stora diamanten bör återbördas till Indien, där den en gång hittades.

– Det fanns respekt för drottningen som person. Men det blev en tydlig punkt i det indiska undermedvetandet att det var ett slut på en era som knyts till Indiens mörkaste kapitel, säger Saurav Dutt, författare och politisk kommentator, till BBC.

Camilla kommer, i stället för att som brukligt få en ny krona, att bära drottning Marys krona med ädelstenar från drottning Elizabeth II:s privata samling.

Koh-i-noor har bytt ägare flera gånger sedan den hittades, ofta på ett blodigt vis, och enligt vissa vilar en förbannelse över den. Den vandrade från indiska kungligheter, till det persiska riket och tillbaka igen innan James Broun-Ramsay, Indiens generalguvernör under kolonialtiden, hotade till sig den av en tioårig sikh-kung.

Han gav den i sin tur till drottning Victoria 1849. Diamanten blev sedan en del av kronjuvelerna och användes bland annat i en krona till drottningmodern Elizabeth 1937.

Indien, Pakistan, Iran och Afghanistan gör alla anspråk på Koh-i-noor.

FRÅN FÖRSTASIDAN