Colombias "kokainflodhästar" sprider sig

Colombias "kokainflodhästar" sprider sig

En hjord flodhästar på Pablo Escobars tidigare ranch. Arkivbild.

Fernando Vergara/AP/TT
I specialbyggda lådor och med lugnande medel till hands ska ättlingarna till knarkkungen Pablo Escobars flodhästar flyttas utomlands, rapporterar CNN.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pablo Escobar hade en mängd exotiska djur på sin ranch. Efter hans död såldes djuren till djurparker, men flodhästarna ansågs för stora för att flytta och blev kvar.

Från början skaffade Escobar tre honor och en hane, men arten har fått fäste och nu har mellan 130 och 160 "kokainflodhästar" spridit sig långt utanför den tidigare ranchen. Den invasiva arten är både en fara för miljön och ett orosmoment för de boende i området.

De lokala myndigheterna har tidigare försökt att hålla populationen nere genom kastrering och pilar med preventivmedel, men inte nått önskat resultat.

Nu tar man till mer drastiska medel. Sammanlagt 70 flodhästar ska lämna landet. 60 ska flyttas till Indien och tio till Mexiko. Att ta dem tillbaka till Afrika medför alltför stora risker för både djuren och de lokala ekosystemen.

Flodhästarna kommer att flygas till sina nya hem i specialbyggda lådor, men kommer inte att sövas inför resan. Däremot kommer det att finnas möjlighet till akut nedsövning om någon flodhäst skulle bli för ängslig när den befinner sig i luften.

FRÅN FÖRSTASIDAN