Claes-Görans vänner sitter fast på ubåten – så ser den ut inifrån

Titanickännaren Claes-Göran Wetterholm har två vänner ombord på den försvunna ubåten. Arkivbild.

Titanickännaren Claes-Göran Wetterholm har två vänner ombord på den försvunna ubåten. Arkivbild.

FOTO: TT/Arkiv
Ett intensivt sökande pågår efter den försvunna turistubåten Titan.
Den svenske Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm har två vänner ombord. Bland annat "Mr Titanic" – fransmannen Paul Henry Nargeolet.
– När jag hörde om det först tänkte jag: Måtte han inte vara där.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Luftballong börjar brinna – kraschar in i bostadshus
0:26

Efter reklamen: Luftballong börjar brinna – kraschar in i bostadshus

(0:26)

Slå på ljud

Fascinationen för historien om Titanic sammanförde dem, och efter en gemensam expedition för drygt 30 år sedan blev de goda vänner.

– Vi var ute på en expedition tillsammans i sex veckor 1994. Han kallade mig för 'monsieur pourquoi', eftersom jag alltid hade så många frågor till honom.

Träffades i november

Claes-Göran Wetterholm är etnolog och fartygshistoriker med ett särskilt intresse för Titanic. Han har anordnat flera utställningar om det sjunkna fartyget.

– Jag träffade Paul Henry senast i New York i november när vår utställning öppnade.

– Han är en av de absolut mest kunniga och erfarna personerna i världen som har dykt vid Titanic. Han är fortfarande så levande för mig.

DET HÄR ÄR Paul Henry NargeoletTT

Fransmannen Paul Henry Nargeolet var under 25 år officer i den franska marinen. Han tjänstgjorde bland annat som djuphavsdykare och förare av miniubåtar – liknande den som nu är försvunnen.

Efter sin tjänstgöring i marinen gick han till Franska havsforskningsinstitutet (Ifremer). Nargeolet har lett flera expeditioner till Titanics vrak och har varit involverad i flera vetenskapliga expeditioner runt om i världen.

Nargeolet har bland annat varit befälhavare för ubåten Deep Submersible Nautile, en farkost som kan ta sig ner till 6000 meter.

Hans många besök vid Titanics vrak har på vissa håll gett honom smeknamnet ”Mr Titanic”.

KÄLLA: Five deeps expedition

I samband med New York-utställningen arbetade Claes-Göran Wetterholm också nära Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate, som äger miniubåten. Även han är ombord på ubåten som nu är försvunnen på nära 4 000 meters djup i Atlanten.

Totalt fem personer befinner sig på ubåten. Utöver Paul Henry Nargeolet och Stockton Rush finns även den brittiske miljardären Hamish Harding, den pakistanske affärsmannen Shahzada Dawood och hans tonårsson Suleman Dawood.

DET HÄR ÄR Stockton Rush

Amerikanen och flygingenjören Stockton Rush är vd och grundare av Oceangate, ägare till den ubåt som saknas.

Rush blev redan som 19-åring pilot och flög bland annat som förstepilot på långdistanssträckor till Mellanöstern för flera olika flygbolag. 1989 byggde han ett eget litet experimentflygplan, Glasair, som han fortfarande äger och flyger.

De senaste 20 åren har han varit involverad i flera projekt som rör undervattensteknologi, ekolodssystem, fjärrstyrning och liknande.

2009 grundade han företaget Oceangate.

Rush har också skrivit flera artiklar om bemannade miniubåtar och vilka möjligheter de har att verka på stora djup.

KÄLLA: Oceangate

Drömde om ubåtsresa

För omkring fem år sedan berättade Claes-Göran Wetterholm i samband med att vandringsutställningen om Titanic kom till Göteborg om sin dröm om att få genomföra en resa med ubåten ned till vraket. Då var det prislappen som satte stopp.

– Nu har den lusten nästan upphört. Det här är så otäckt. Vi har talat om det lite försiktigt med Oceangate, men det har inte blivit av.

Han bedömer sannolikheten som liten att hans två vänner kommer komma levande ur händelsen.

– Jag är realistiskt lagd. Jag vet hur stor Atlanten är och har inga förhoppningar att de kommer hitta farkosten bara så där.

Såhär ser det inifrån ubåten

Såhär ser det ut när ubåten kommer upp ur djupet.

FOTO: BBC

Tv-skärmar för att kunna se ut ur farkosten.

FOTO: BBC

Farkosten styrs med en tv-spelskontroll.

FOTO: BBC

FOTO: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN