Bussar och spårvagnar stoppas i hela Frankrike

30 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Frankrikes president Emmanuel Macron reste hem från EU-toppmötet för att delta i ett krismöte med ministrarna. På bilden även premiärminister Elisabeth Borne.Yves Herman/AP/TT
Buss- och spårvagnstrafiken stoppas runt om i Frankrike på fredagskvällen som följd av de omfattande upploppen, meddelar inrikesdepartementet.
Även försäljning av fyrverkerier stoppas.
Regeringen överväger nu "alla möjligheter" för att återställa ordningen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Omfattande oroligheter har ägt rum i flera franska städer under tre nätter efter att en 17-årig pojke sköts ihjäl i Parisförorten Nanterre i tisdags. Och fler upplopp väntas under fredagen.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade tidigare under fredagen efter ett krismöte att fler poliser kommenderas ut för att hantera våldet. Premiärminister Élisabeth Borne uppger även att polisen kommer att använda bepansrade fordon. Vidare låter hon meddela att stora evenemang ställs in.

Inrikesdepartementet uppgav också i ett uttalande att all buss- och spårvagnstrafik stoppas i hela landet från klockan 21. Tidigare gällde beslutet endast Parisregionen där trafiken kommer att stoppas varje kväll tills vidare.

"Håll barnen hemma"

Försäljning av stora fyrverkeripjäser förbjuds också, enligt departementet.

Regionala myndigheter som ansvarar för säkerheten runt om i landet uppmanas samtidigt att förbjuda försäljning och transport av bensindunkar, syror och andra brandfarliga vätskor.

Annons

Presidenten reste hem tidigt från EU-toppmötet i Bryssel för att på hemmaplan leda fredagens krismöte om våldet. Efter mötet fördömde han "oacceptabelt utnyttjande" av tonåringens död och uppmanade föräldrar att hålla minderåriga upprorsmakare hemma.

– Det är föräldrarnas ansvar att hålla dem hemma. Det är inte statens uppgift att agera i deras ställe, sade han efter mötet.

Enligt Macron inspireras andra att ta efter det våld som man ser på sociala medier. Han uppmanade sociala medier att ta bort det "mest känsliga" innehållet relaterat till upploppen.

Nödläge inte uteslutet

Under de omfattande protesterna har butiker plundrats och fordon satts i brand. Även offentliga byggnader har utsatts, till exempel en polisstation i staden Pau i Pyrenéerna och en grundskola och ett distriktskontor i Lille.

Under upploppen har 875 personer gripits, hälften av dem i Paris. 492 byggnader har skadats, 2 000 fordon har satts i brand och 3 880 eldar har startats, enligt siffror som president Emmanuel Macron presenterade på ett krismöte på fredagen.

Annons

Innan mötet med presidenten svarade premiärminister Élisabeth Borne på frågan om regeringen funderar på att utlysa nödläge, vilket en del högerorienterade oppositionspartier har krävt. Så här svarade hon:

– Jag kommer inte att berätta nu, men vi tittar på alla möjligheter, med en prioritering: att återställa ordningen i hela landet.

Ett nödläge skulle göra det lättare för myndigheterna att utropa lokala utegångsförbud, förbjuda demonstrationer och ge polisen större möjligheter att ingripa mot misstänkta upprorsmakare och genomsöka bostäder.

Lokala medier rapporterar att landets näst största stad Marseille har förbjudit demonstrationer under fredagen efter nattens protester runt om i landet.

Annons