Burtons lyxyacht i eldstrid utanför Jemen

Burtons lyxyacht i eldstrid utanför Jemen

Två soldater tittar ut över Adenviken. Arkivbild.

Jon Gambrell/AP/TT
En representant för kustbevakningen sköts till döds när en lyxyacht och kustbevakningen drabbade samman i farvattnen utanför det krigshärjade Jemen.
Yachten tillhörde tidigare skådespelaren Richard Burton.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beväpnade vakter ombord på lyxyachten öppnade eld mot Jemens kustbevakning när de på fredagen befann sig i Adenviken utanför de södra delarna av landet. Vakterna ska ha misstagit kustbevakningen för pirater. Kustbevakningen svarade med att skjuta tillbaka mot yachten och jagade den i ungefär en timme.

Sent på fredagen bekräftade ett säkerhetsbolag att en av kustbevakningens anställda hade skjutits till döds.

Säkerhetsbolaget UKMTO, som följer fartygstrafik, skriver på sin hemsida att tre båtar med tre eller fyra personer ombord hade inlett "en attack" innan man insåg att det rörde sig om Jemens kustbevakning. Myndigheter I Jemen bekräftade händelsen.

Känd yacht

Lyxyachten har tidigare ägts av den framlidne Hollywoodstjärnan Richard Burton, känd bland annat för sin medverkan i filmen Cleopatra, där han också mötte sin fru Elizabeth Taylor.

Burton köpte yachten 1967 för 220 000 dollar, vilket motsvarar nästan 2 miljoner dollar i dagens penningvärde. Enligt uppgift gav Burton Taylor en speciell ring på båten, med en päronformad diamant, numera känd som "Taylor-Burton-diamanten".

I dag ägs lyxyachten av en indisk investerare vid namn Shirish Saraf, enligt en profil i tidningen Boat Magazine. Saraf har dock inte kommenterat händelserna.

Oljefartyg togs över

Liknande incidenter med båtar som beskjutits har tidigare inträffat i Adenviken. Och detta är den andra våldsamma händelsen på kort tid i området kring Arabiska halvön. Under torsdagen kom rapporter om att ett oljefartyg hemmahörande på Marshallöarna som var på väg till USA beslagtagits av Iran.

Enligt USA befann sig fartyget på internationellt vatten, i Omanbukten utanför Iran, när det togs över av iranska styrkor och omdirigerades till iranska kusten. USA gick ut och krävde att Iran omedelbart skulle släppa fartyget.

Iran å sin sida hävdade att oljefartyget beslagtogs efter att det kolliderat med ett iranskt fartyg – samt att två personer ur besättningen saknas och att flera skadats.

FRÅN FÖRSTASIDAN