Bro till Krim beskjuten med robotar

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Vladimir Saldo, till höger i bild, leder ockupationsstyret i delvis Rysslandskontrollerade Cherson. Här träffar han Vladimir Putin i Moskva. Arkivbild.
Minst en bro till den annekterade Krimhalvön har förstörts i robotanfall under natten, enligt rapporter från den ryska sidan.
Ryssland varnade tidigare i veckan för anfall mot Krim med västtillverkade robotar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En bro som förbinder Krim med ryskockuperad mark norrut har ett stort hål mitt i vägbanan, enligt bilder som har lagts upp av Vladimir Saldo, den av Ryssland tillsatte ledaren för den ockuperade delen av det ukrainska länet Cherson.

Saldo skriver, utan att specificera, om broar som att det handlar om flera stycken som blivit attackerade. Hans ryske guvernörskollega på Krimhalvön, Sergej Aksionov, talar enbart om bron som ligger vid orten Tjonhar. Han skriver på Telegram att inga personer har kommit till skada.

Del av "landbryggan"

Bron i Tjonhar går mellan Krim och det ukrainska länet Cherson i norr. Det är alltså inte den stora och ryskbyggda bron över Kertjsundet i öst som har blivit attackerad, såsom skedde i höstas förra året.

Bilderna som Vladimir Saldo har lagt upp visar dels ett stort hål mitt i Tjonhar-bron och dels en nedslagsplats i dy bredvid bron.

"Kommunikationen mellan Cherson och Krim fortsätter att fungera – passagen av fordon längs en reservväg har tillfälligt organiserats", skriver Saldo.

Annons

Ukraina har inlett motanfall längs med krigets långa frontlinje, bland annat söderut mot ockuperade Melitopol och Berdjansk. Syftet bedöms vara att kapa den förbindelse till Krim som Ryssland har skapat sig genom att ockupera en kustremsa som sträcker sig från det ryska fastlandet. Tjonhar-bron utgör på så vis den sista vägsträckan till Krim längs med denna förbindelse.

Rysk varning

Ockupationsmaktens företrädare gör gällande att Ukraina tycks ha skjutit brittiska Storm Shadow-robotar. Dessa moderna kryssningsrobotar skulle kunna användas för att slå till långt in på ryskkontrollerad eller rysk mark, vilket har varit en liten farhåga även bland Ukrainas allierade.

Så sent som i tisdags gick Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu ut med en varning till Ukraina: Om Storm Shadow- eller amerikanska Himars-robotar skjuts mot mål på Krimhalvön så kommer Ryssland att betrakta "väst som helt och hållet inblandat i konflikten" varpå den ryska militären kommer att anfalla maktcentrum i Ukraina.

Annons