Brandrök från Kanada drar in över New York

Brandrök från Kanada drar in över New York

Luften ruunt byggnaderna i nedre delarna av Manhattan är gulaktig och sticker i näsan.

Patrick Sison/AP/TT
Gulaktig brandrök från de kanadensiska skogsbränderna tvingar nu storstaden New Yorks skolor att ställa in utomhusaktiviteter samtidigt som delar av befolkningen uppmanas att stanna inne.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fler än hundra skogsbränder härjar just nu i den kanadensiska provinsen Quebec och röken och diset har nu börjat dra in över storstaden New York i USA.

Under tisdagen var koncentrationen av PM2,5-partiklar i New Yorks luft – den minsta föroreningen men också den farligaste i brandrök – mer än 10 gånger över den gräns som Världshälsoorganisationen satt upp. Samtidigt som riskgrupper i befolkningen uppmanas att stanna inomhus har minst tio skolor i centrala New York ställt in alla utomhusaktiviteter under tisdagen, skriver CNN.

Den gulaktiga, stickiga röken som har spridit sig över den amerikanska gränsen i över en vecka gör att staden nu toppar listan över världens värsta luftföroreningar, värre än Doha, Bagdad och Lahore

Evakueringar i Kanada

I Montreal, Quebecs största stad, utfärdades flera evakueringsordrar under tisdagen och samma sak har gjorts i andra delar av provinsen, medan brandmän arbetade för att hålla tillbaka bränderna.

Fler än 400 skogsbränder har blossat upp över Quebec hittills i år och i nuläget finns det fler än 150 aktiva bränder i området, merparten av dem utom kontroll. Det kanadensiska centret för skogsbränder, Canadian Interagency Forest Fire Center, har gjort bedömningen att nästan nio miljoner hektar förkolnats i landet i år till följd av bränderna.

FRÅN FÖRSTASIDAN