Biden: Ukraina behöver inte F-16-flygplan

Biden: Ukraina behöver inte F-16-flygplan

F-16- plan i formation, här från Chiles flygvapen. Arkivbild.

Esteban Felix/AP/TT
USA:s president Joe Biden vill inte skicka några amerikanska F-16-stridsflygplan till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det säger han i en intervju med ABC.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi skickar honom vad vår erfarna militär anser att han behöver. Han behöver stridsvagnar, han behöver artilleri, inklusive ytterligare Himar, han behöver luftvärn. Det är saker han behöver nu som vi skickar honom för att sätta honom i en ställning för att göra framsteg under våren, sommaren och in på hösten.

Biden anser helt enkelt att Zelenskyj och Ukraina inte behöver stridsflygplanen.

– Han behöver inte F-16-plan nu, säger Biden.

Utesluter – för närvarande

På frågan om han någonsin kan tänka sig att skicka stridsflygplanen – som är något som Ukraina allt mer högljutt önskat – svävar den amerikanske presidenten något på svaret, men säger sedan att han för närvarande utesluter det.

Västs argument för att inte skicka stridsflygplan till Ukraina är dels att det är komplicerade system som tar lång tid att utbilda personal på, både när det gäller att flyga dem och att underhålla dem, dels att det riskerar att eskalera konflikten då stridsflygplan potentiellt kan attackera mål långt in i Ryssland.

Japan stoppar drönarexport

Årsdagen av invasionen av Ukraina uppmärksammades på flera håll i världen, med utspel, förnyade löften om stöd och nya sanktioner mot Ryssland.

G7-länderna förnyade sina koordinerade ansträngningar att ytterligare begränsa Rysslands förmåga att genomföra sin illegala aggression, genom att verka för att Ryssland inte får tag på militär utrustning och teknik.

Japan, som är årets ordförandeland för G7, meddelade inför det virtuella mötet via premiärminister Fumio Kishida att landet inför ytterligare sanktioner mot Ryssland, bland annat fryser man tillgångarna för 120 individer och organisationer och förbjuder exporten av bland annat drönare och annat som kan användas för militära syften, enligt AP.

FRÅN FÖRSTASIDAN