Biden på oväntat Kievbesök – Ryssland fick info

Biden på oväntat Kievbesök – Ryssland fick info

Volodymyr Zelenskyj och Joe Biden möts i Kiev.

Dimitar Dilkoff/AFP/TT
USA:s president Joe Biden har under måndagen varit på plats i Kiev. Besöket skedde oaviserat och under stort hemlighetsmakeri – men Ryssland informerades om att resan skulle ske.

Flyglarm ljöd över huvudstaden samtidigt som Biden och Volodymyr Zelenskyj möttes i den ukrainska vårsolen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På videoklipp i sociala medier syns Joe Biden promenera runt i den ukrainska huvudstaden, flankerad av ett stort säkerhetspådrag. Vid hans sida finns även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Biden kom under besöket med besked om att ytterligare stöd om en halv miljard dollar är på väg och han försäkrade fortsatt stöd från USA och andra allierade. Besöket skedde samma vecka som årsdagen av Rysslands invasion i februari 2022.

– Ett år senare står Kiev kvar. Och Ukraina står kvar. Demokratin står kvar, sade Biden i Kiev.

I ett tv-sänt gemensamt uttalande sade Zelenskyj – sida vid sida med sin amerikanske motsvarighet – att den demokratiska världen "måste vinna den här historiska striden". Biden i sin tur hyllade det ukrainska folket för dess "heroiska kamp", trots att många soldater saknade militär erfarenhet före krigsutbrottet.

Informerade Moskva inför

Besöket ses som en viktig symbolisk handling för att visa USA:s stöd för Ukraina.

Ryssland informerades av USA om Joe Bidens förestående Kievbesök några timmar innan presidentens avresa, enligt Washington.

"Vi gjorde det några timmar innan hans avresa för att undvika konflikt. På grund av den känsliga karaktären kring kommunikationen kommer jag inte gå in på vad de svarade eller den exakta naturen av vårt meddelande, men jag kan bekräfta att vi försåg dem med den informationen", säger Vita husets rådgivare Jake Sullivan enligt tidningen The Guardian.

Det är första gången den amerikanske presidenten besöker Ukraina sedan inledningen av Rysslands anfallskrig. Hans fru Jill Biden besökte Uzjhorod i västra Ukraina i maj i fjol och träffade Ukrainas första dam Olena Zelenska.

Lämnade efter fem timmar

Enligt The New York Times tog sig Biden till Kiev med tåg från den polska gränsen. Efter drygt fem timmar lämnade den amerikanska presidenten staden, meddelar de journalister som reser med Biden.

Joe Bidens Kievbesök skedde av säkerhetsskäl oaviserat och under stort hemlighetsmakeri. Enligt tidigare uppgifter från Vita huset skulle han ha rest till Polen under måndagskvällen. Planeringen har hållits hemlig – av säkerhetsskäl har bara en liten grupp anställda vid Vita huset informerats om planerna, skriver nyhetsbyrån AFP.

I samband med att det blev känt att presidenten var i Kiev släppte Vita huset ett uttalande där Biden utlovar utökat stöd till Ukraina.

"Trodde att Ukraina var svagt"

Han uppgav även att ytterligare sanktioner mot ryska företag och individer kommer att tillkännages senare i veckan.

"När Putin inledde sin invasion för nästan ett år sedan, trodde han att Ukraina var svagt och att väst var splittrat. Han trodde att han kunde vinna över oss. Han hade helt fel", säger Biden.

Strax före jul träffades de två presidenterna när Zelenskyj besökte Vita huset i Washington. Den amerikanska senatens ledande republikan, Mitch McConnell, var i Ukraina i maj för att träffa president Zelenskyj.

FRÅN FÖRSTASIDAN