Biden gör aborträtt till valfråga

Biden gör aborträtt till valfråga

President Joe Biden vill att rätten till abort blir en valfråga. Här talar han om aborträtten i Washington på fredagen.

Susan Walsh/AP/TT
Frågan om rätten till abort kan bli ett avgörande spörsmål i USA:s kommande presidentvalrörelse.
President Joe Biden gör en skarp markering i frågan när han varnar för farliga konsekvenser om Republikanerna får sin vilja igenom.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi tänker inte låta det mest personliga av beslut att hamna i politikers händer. Det står helt klart, detta val handlar om att vår frihet åter avgörs genom valsedeln.

Bidens utspel kom i samband med årsdagen av ett beslut i Högsta domstolen som rev upp en tidigare dom om aborträtt, kallad Roe mot Wade. Efter beslutet har flera delstater förändrat lagstiftningen och inskränkt rätten till abort.

Men frågan polariserar USA, och Bidens parti Demokraterna vill att abortfrågan blir nationell – och del av nästa valrörelse inför presidentvalet 2024.

I ett uttalande sade Biden: "Målet för deras agenda (om Republikanerna i de delstater där de vill inskränka rätten att genomföra abort) är extremt, farligt och helt i otakt med vad de flesta amerikaner vill se."

Vicepresident Kamala Harris väntades upprepa attacken på Republikanerna i ett tal i delstaten North Carolina på årsdagen av HD:s beslut.

Även grupper som ställer sig bakom inskränkningarna av rätten till abort hade kallat till omfattande demonstrationer på lördagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN