Belarus: Journalisten Protasevitj fri

Belarus: Journalisten Protasevitj fri

Roman Protasevitj vid en presskonferens på utrikesdepartementet i Minsk i juni 2021. Arkivbild.

Ramil Nasibulin/Belta poolfoto via AP/TT
Den belarusiske regimkritikern och journalisten Roman Protasevitj – som greps när hans flygplan tvingades ned i Minsk 2021 – säger sig vara fri.
Han uppges bli benådad, bara några veckor efter att han dömdes till ett långt straff.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter en lång process i det slutna belarusiska rättssystemet har Protasevitj satts på fri fot, enligt landets propagandistiska och inte sällan hårt regisserade medier. Nyhetsbyrån Belta visar upp hur 28-åringen säger att han är "extremt tacksam" för att diktatorn Aleksandr Lukasjenko personligen beslutat att benåda honom.

– Det här är såklart bara goda nyheter, säger han där.

Visades upp i teve

Roman Protasevitj greps under uppmärksammade former i maj 2021, då han redan hade gått i exil och skulle resa från Grekland till Litauen. Flygplanet tvingades ned i Belarus, varpå Protasevitj och hans flickvän greps.

Kort därpå visades journalisten upp av den belarusiska propagandaapparaten, i en förmodat iscensatt intervju där han gråtandes och med blåmärken sade sig erkänna flera brott. Brottsanklagelserna – anstiftan till olika former av oroligheter – hade att göra med hans aktiviteter och engagemang i demokratirörelsens protester efter presidentvalet 2020.

Efter en tid i husarrest dömdes Roman Protasevitj den 3 maj i år på totalt drygt 1 500 brottspunkter, däribland terrorbrott. Straffet blev åtta års vistelse i en straffkoloni. Protasevitj hade då erkänt sig skyldig till brott och flera röster inom Belarus demokratiska exilopposition har sagt sig befara att han har tvingats till samarbete med säkerhetstjänsten KGB.

Fler dömda

Roman Protasevitj var under flera år en framträdande person inom proteströrelserna i det slutna Belarus. Han var med och grundade nyhetstjänsten Nexta, som växte fram till en viktig och öppen plattform under massprotesterna 2020 och 2021, men som sedan blev stämplad som ett terrororgan av myndigheterna. Nextas journalister har fortsatt att verka från bland annat Polen.

Två av Protasevitjs kollegor har också nyligen dömts till långa fängelsestraff. Hans flickvän Sofia Sapega, som är rysk medborgare, dömdes redan förra året.

Svetlana Tichanovskaja, oppositionsledare i exil, anser att den belarusiska regimen försöker "dölja sina brott bakom en rökridå". I ett inlägg på Twitter beskriver hon benådningen av Roman Protasevitj som ett "förutsägbart försök" att avleda uppmärksamhet från annan pågående förföljelse i hemlandet.

Mängder av människor hålls fängslade i Belarus av politiska skäl. Människorättsorganisationen Vjasna – som grundades av den fängslade Nobelpristagaren Ales Bjaljatski – räknar i dagsläget till 1 525 politiska fångar.

FRÅN FÖRSTASIDAN