Avslöjat: Putins "tsarinnas" liv i lyx

Avslöjat: Putins "tsarinnas" liv i lyx

Vladimir Putin i samspråk med Alina Kabajeva på en bankett i Kreml i november 2004. Några år senare började ryktena om deras romans att florera. Arkivbild.

Itar-Tass/Kreml via AP/TT
Vladimir Putin har låtit bygga en enorm villa till sin förmodade flickvän och familj – intill sitt eget skogspalats.
Den ryske presidenten och hans närmaste lever lyxliv med pengar som göms i ett snår av bulvaner, visar en granskning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alina Kabajeva med barn bor i den väldiga villan som har byggts ungefär 800 meter från Putins residens i Valdaj, enligt en granskning av den oberoende ryska nyhetssajten Projekt. Det pampiga bygget ligger på ett avskilt och välbevakat område, mellan skogar och sjöar, omgivet av ett mindre samhälle som växt fram för presidentens närmaste.

Den 39-åriga tidigare stjärngymnasten Kabajeva har sedan många år pekats ut som Vladimir Putins flickvän, eller ännu mer, även om det har förnekats tvärt av Kreml.

Oberoende ryska medier beskriver numera Alina Kabajeva som Rysslands inofficiella första dam – en tsarinna i det fördolda – och det framkommer alltmer om hur hon lever som en sådan. Enligt tidigare och samstämmiga avslöjanden har hon och Putin flera barn tillsammans.

Gamla oligarkvänner

Banden mellan Putin och Kabajeva framträder allt tydligare när Projekt visar hur presidentens hemliga förmögenhet har använts för att bekosta lyxbyggen till honom själv och hans närmaste. Det har skett genom ett cypriotiskt skalbolag, Ermira, som det har rullat pengar genom sedan tidigt 2000-tal.

Bolaget står formellt skrivet på en okänd jurist i S:t Petersburg men förvaltas enligt granskningen egentligen av Arkadij Rotenberg och Jurij Kovaltjuk – presidentens vänner sedan länge tillika rika ryska oligarker.

– Vi använde formuleringen "betala genom Ermira", vilket betydde att använda Putins pengar för att betala för det eller det avtalet, säger en anonym källa som ska ha haft direkt insyn i verksamheten, till Projekt.

Genom Ermira med dotterbolag uppges Putin ha haft ägarandelar i den ryska mediejätten NMG, den statliga gasjätten Gazprom och Rossija Bank. Putin uppges därtill ha tjänat ett miljardbelopp på försäljning av vodka av märket "Putinka" – döpt efter presidenten och en av de mest sålda varianterna i landet.

Landets största lya

Genom detta upplägg finansierades också det stora och palatsliknande residens som har byggts åt presidenten i Gelendzjik vid Svarta havet, som oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tidigare har dragit stor uppmärksamhet till.

Putins två vuxna döttrar Marija och Katerina har fått mark och villor intill presidentresidenset Novo-Ogarjovo utanför Moskva. Ermira har också gjort affärer med Putins exfru Ljudmilas nye make.

I semesterorten Sotji, där Putin vistas mycket, har Alina Kabajeva en takvåningslägenhet på 2 600 kvadratmeter som beskrivs som den största lägenheten i Ryssland, enligt Projekts granskning. Det är en av fyra bostäder där som Kabejeva ska ha fått.

– "Gymnasten" kom in personligen och pekade ut vilka lägenheter hon ville ha och i vilka namn de skulle registreras, säger den tidigare nämnda källan.

Tre skrevs på Kabajevas mormor. En på en man som tidigare har pekats ut som bulvan i affärer där en av Putins förmodade älskarinnor – och hennes dotter som har pekats ut som hans – har fått lyxiga fastigheter i S:t Petersburg.

Ett 20-tal villor, lägenheter och tomter har införskaffats för Kabajevas och hennes anhörigas räkning, till ett samlat värde av drygt 1,2 miljarder kronor, enligt Projekt.

Nära krets lämnar spår

Kabajeva har ett styrelseuppdrag i mediejätten NMG där hon har en årsinkomst på ett hundratal miljoner kronor utan att vara särskilt aktiv, enligt tidigare avslöjanden.

I hennes närmaste krets av anhöriga och vänner har flera fått välbetalda och statligt kopplade jobb. Flera av dessa reser regelbundet till och från skogarna i Valdaj och några har också fått egna boenden där, visar Projekt.

Bygget av Alina Kabajevas jättevilla intill Putins i Valdaj påbörjades 2020. Där syns i dag bland annat en gokartbana och en stor lekplats. Omgivningarna vaktas av den federala skyddstjänsten som lyder direkt under presidenten.

Putin och hans allra närmaste antas resa dit och därifrån med ett hemligt pansartåg som väckte stor uppmärksamhet när det avslöjades för några veckor sedan. Flera hemliga stationer har byggts för presidentens eget tåg, för resor mellan bland annat Valdaj och Sotji.

FRÅN FÖRSTASIDAN