Auktoritär ledare kan sitta kvar till år 2040

Auktoritär ledare kan sitta kvar till år 2040

President Sjavkat Mirzijojev, tredje från höger, och hans familjemedlemmar poserar för en bild vid en vallokal i Tasjkent på söndagen.

Uzbekistans presidentkansli/AP/TT
I ett val som döms ut av internationella observatörer har en överväldigande majoritet av Uzbekistans befolkning sagt ja till omfattande grundlagsändringar.
Paketet utlovar ekonomiska och sociala reformer – men innebär också att president Sjavkat Mirzijojev stärker sitt järngrepp om makten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Runt 90 procent av väljarna svarade ja under söndagens folkomröstning, hävdar den forna Sovjetrepublikens valkommission. I och med grundlagsändringarna kan landets auktoritäre ledare nu sitta kvar vid makten till år 2040, trots att han redan är inne på sin andra mandatperiod.

I fjol drevs en liknande grundlagsändring igenom i Ryssland, där president Vladimir Putin nu kan stanna vid makten i ytterligare minst ett årtionde.

Sjavkat Mirzijojev intog presidentpalatset i Tasjkent 2016, sedan den hårdföre diktatorn Islam Karimov avlidit. Sedan dess har 65-åringen lovat att förbättra levnadsstandarden och utöka de mänskliga rättigheterna i Uzbekistan, som är Centralasiens folkrikaste land.

Internationella bedömare menar dock att den som framför allt tjänar på det nu klubbade reformpaketet är presidenten själv. Valobservatörer från Osse (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) dömer ut folkomröstningen, som enligt landets valkommission hade ett deltagande på närmare 85 procent. Enligt Osse saknades opposition och resultatet kan därför inte anses representativt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även när Mirzijojev omvaldes i oktober 2021 dömdes valet ut av internationella observatörer för sin totala avsaknad av verklig opposition. Presidenten och hans maktapparat dominerar helt landets politik. Oliktänkande uppges förtryckas, förföljas och drivas i landsflykt.

FRÅN FÖRSTASIDAN