Åtal för barnövergrepp inom Jehovas vittnen

07 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Pennsylvanias delstatsåklagare Michelle Henry vid fredagens presskonferens om den barnsexhärva som rullas upp inom rörelsen Jehovas vittnen.
En åtalsjury som utreder sexövergrepp mot barn inom kyrkan Jehovas vittnen i USA-delstaten Pennsylvania har åtalat ytterligare fem personer. Sammanlagt har 14 misstänkta delgivits misstankar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Misstankarna rör våldtäkt eller andra övergrepp på barn ner till fyra års ålder.

Delstatsåklagaren Michelle Henry säger på en pressträff på fredagen att även om brotten skedde för åratal sedan, i vissa fall decennier bakåt i tiden, så lever offrens trauman kvar.

Hon kommenterar inte hur kyrkan hanterat klagomålen från drabbade, men säger att utredningen fortsätter.

Inte rapporterats

Kritiker anklagar ledare inom Jehovas vittnen för att ha hanterat övergrepp mot barn som en synd snarare än ett brott. Vittnesmål har dokumenterats internt men inte rapporterats till myndigheterna. Enligt kritikerna har kyrkan ofta krävt vittnesmål från andra som stöder anklagelserna, ett krav som kan vara omöjligt att uppfylla eftersom förövare ofta isolerar sina offer.

Juryn i Harrisburg inledde sitt arbete sedan en distriktsåklagare föreslagit att delstaten skulle göra en bred översyn av förhållandena. Sedan dess har dussintals människor vittnat bakom stängda dörrar.

Annons

Våldtogs minst 50 gånger

Bland de fall som presenterades på fredagen finns en kvinna som berättar att hon våldtogs minst 50 gånger när hon var mellan sju och tolv år gammal. Gärningsmannen var 18 när övergreppen började. Enligt Michelle Henry har gärningsmännen fått kontakt med barnen via kyrkan, ibland genom att barnens föräldrar släppt in dem i sina hem.

Fyra av dem som nu åtalats sitter frihetsberövade och den femte eftersöks. En av de nio som tidigare delgivits misstankar tog sitt liv innan han greps.

Jehovas vittnen är en religiös rörelse som bildades i USA för mer än 100 år sedan. Den har i dag 8,7 miljoner medlemmar världen över.

Annons