Assange närmare en utlämning till USA

Assange närmare en utlämning till USA

Flera demonstrationer mot utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange har hållits utanför domstolar i London. Arkivbild.

Alastair Grant/AP
Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Julian Assanges senaste försök att stoppa en utlämning till USA, där han står åtalad för flera fall av spioneri och dataintrång, har fått avslag. I veckan valde en domare i brittiska högsta domstolen att inte gå vidare med Assanges överklagan mot det utlämningsbeslut som Storbritanniens dåvarande inrikesminister Priti Patel undertecknade förra året.

Enligt Assanges fru, Stella Assange, kommer man att begära att få beslutet omprövat av nya domare nästa vecka. Vid ett nytt nederlag där återstår bara Europadomstolen för mänskliga rättigheter som sista instans, där Assanges advokater har ansökt om att få fallet prövat.

Skulle Assange utlämnas till USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. I de hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokument som läcktes avslöjades amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök här.

Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut. Sedan dess har han suttit frihetsberövad i väntan på ett avgörande i fallet om utlämning till USA.

FRÅN FÖRSTASIDAN