AFD:s ungdomsförbund får extremiststämpel

AFD:s ungdomsförbund får extremiststämpel

Det högerextrema tyska partiet AFD:s ungdomsförbund är bekräftat extremistiskt, enligt landets författningsskydd. Arkivbild

Monika Skolimowska/AP/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den tyska författningsskyddet BFV klassar partiet AFD:s ungdomsförbund som en "bekräftad" extremistorganisation. Det innebär att den tyska säkerhetstjänsten får utökade befogenheter att övervaka ungdomsförbundet.

Tysklands federala myndighet för skyddande av den tyska konstitutionen (BFV) meddelar att beslutet fattats efter fyra års granskning av gruppen.

Högerextrema Alternativ för Tysklands (AFD) ungdomsförbund är uttalat främlingsfientligt och kan antas agera på ett icke-fredligt sätt mot människor som uppfattas som utländska, heter det i uttalandet.

Ungdomsförbundet har redan tidigare klassats som "misstänkt" extremistiskt, vilket gett säkerhetstjänsten rätt att till exempel övervaka gruppen med hemlig avlyssning och infiltratörer. Den nya märkningen ger säkerhetstjänsten ännu större spelrum.

Moderpartiet AFD klassades som "misstänkt" extremistiskt 2021 men åtgärden underkändes i en administrativ domstol i Köln. AFD sitter i den tyska förbundsdagen sedan 2017 och är för närvarande det tredje största partiet enligt vissa opinionsmätningar.

FRÅN FÖRSTASIDAN