Ukraina om Sverige: Vi hoppas på mer

Ukraina om Sverige: Vi hoppas på mer

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov träffar svenska journalister i samband med Natos försvarsministermöte i Bryssel.

Maria Davidsson/TT
Ni har många fina saker – och vi hoppas på mer. Budskapet kommer från Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov till Sverige vid Natomötet i Bryssel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I en paus i mötet hinner Reznikov lägga ut orden om sina förväntningar.

– Vi hoppas att vi ska få fler paket med olika typer av vapensystem till vår motoffensiv och vår kamp, säger Reznikov i en kort intervju med TT, SR Ekot och DN.

Inte minst hoppas han på mer från den "stridsvagnskoalition" som bildats av länder som använder de tyskbyggda Leopardstridsvagnarna.

– Jag är säker på att det kan bli något från stridsvagnskoalitionen och när det gäller luftförsvar, som är vår första prioritet. Och vi kommer också att fortsätta att diskutera utbildning av våra soldater, inte bara på avancerade vapensystem utan också för vanlig strid, säger Reznikov.

"Bra saker"

Att Sverige gjort klart om att skicka stridsfordonet CV-90 gillar han.

– Det är ett väldigt bra bepansrat stridsfordon och jag hoppas att vi kommer att få fler. De kommer att vara väldigt effektiva på slagfältet, säger försvarsministern som även talat med sin svenska kollega om andra leveranser.

– Vi har också diskuterar luftförsvarssystem av olika typer och jag tror att det skulle vara ett väldigt bra beslut från svensk sida. Ni har ett väldigt avancerat företag i Saab så ni har många bra saker.

Vill ha flygplan

TT: Och svenska stridsflygplan?

– Jag försöker övertyga alla mina kollegor om att vi behöver flygsystem för att stärka vårt luftförsvar. Gripen är ett väldigt berömt flygsystem – men det här behöver tas som ett gemensamt beslut av medlemsländerna (i Nato) för man kan inte skicka ett plan från ett land och ett från ett annat, eftersom du behöver skötsel, reservdelar och service och så vidare. Därför är stridsvagnskoalitionen så bra, säger Reznikov.

Precis som så många andra i Bryssel betonar också den ukrainske försvarsministern behovet av ammunition.

– I ett krig hamnar du alltid i situationen där du inte har tillräckligt. Det här är ett krig om lagren, säger Reznikov i Bryssel.

FRÅN FÖRSTASIDAN