USA-sanktioner mot Kinas ballongprogram

USA-sanktioner mot Kinas ballongprogram

USA:s federala polismyndighet FBI tar hand om resterna av den enorma kinesiska ballong som sköts ner över amerikanskt territorialvatten utanför South Carolinas kust.

FBI/AP/TT
USA har svartlistat fem kinesiska teknikföretag och ett forskningsinstitut som man anser är kopplade till Pekings ballongprogram. Sanktionerna är ett svar på den misstänkta kinesiska spionballongen som USA sköt ner i förra veckan. Sanktionerna gör det s

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sanktionerna gör det svårare för de kinesiska aktörerna att ta del av amerikansk teknikexport, och utgör en del av president Joe Bidens utlovade konsekvenser med anledning av Kinas misstänkta spionaktiviteter.

Sanktionerna befaras ytterligare förvärra den diplomatiska krisen mellan USA och Kina som nedskjutningen av en stor kinesisk ballong utanför South Carolinas kust lett till. Enligt USA var ballongen utrustad för att samla in underrättelseinformation, men Kina hävdar att det var en väderballong som hamnat ur kurs.

Som en följd sköts ett planerat besök i Kina av USA:s utrikesminister Antony Blinken upp.

Under fredagen sköt USA:s militär ner ännu ett objekt, i Alaska. Vita huset har inte klargjort vad det var för föremål, eller vem som ägde det.

Föremålet ska ha haft "storleken av en liten bil" och flög på en höjd om cirka 12 kilometer. Den amerikanska militären gjorde bedömningen att föremålet inte var bemannat.

FRÅN FÖRSTASIDAN