17-åring begravs efter dagar av protester

01 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Räddningstjänsten försöker släcka en brinnande buss under natten till lördag i Parisförorten Nanterre.Lewis Joly/AP/TT
Ilskna protester, våld, bränder och plundringar har skakat Frankrike i fyra dygn. Nu begravs den 17-åring som sköts till döds av polis under uppmärksammade former tidigare i veckan.
Svenskar i Frankrike uppmanas att undvika folksamlingar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Begravningen hålls i Nanterre i västra Paris. Den 17-årige Nahel kom därifrån och det var också där han sköts ihjäl av polis i tisdags.

Den privata begravningsceremonin har redan börjat med att familj och vänner närvarat vid den öppna kistan. Senare förs kistan till en moské varpå begravningen sker vid en stadskyrkogård.

Enligt BBC ska människor ha flockats utanför för att visa respekt för Nahel och hans familj.

Inga offentliga demonstrationer har planerats att sammanfalla med begravningen – men spontana protester kan uppstå, enligt lokala medier.

Fler än 1 300 gripna

Och under natten till lördag rasade fortfarande omfattande protester och oroligheter med bland annat plundrade butiker och fordon som sattes i brand – trots att 45 000 poliser hade satts in för att stoppa upploppen. Fler än 2 500 bränder har rasat landet över, enligt inrikesdepartementets sammanställning.

Minst 1 300 personer har gripits under natten till lördag, enligt departementet.

Annons

Våldsamheterna i Frankrike har även gett Sveriges utrikesdepartement anledning att uppmana svenskar som besöker landet att undvika folksamlingar och följa lokala myndigheters rekommendationer.

Påverkar besöksnäring

Oroligheterna har dessutom börjat påverka landets turistsektor, med hotell och restauranger som drabbas av såväl avbokningar som skadegörelse.

Sedan i tisdags "har våra hotell drabbats av en våg av inställda bokningar i alla områden som drabbats" av upploppen, säger Thierry Marx, ordförande för branschens arbetsgivarorganisation.

Marx säger att han dagligen får larm från branschfolk vars företag drabbats av "attacker, plundring och förstörelse" – och kräver nu att myndigheterna gör allt för att garantera säkerhet för de som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen.

Annons