USA:s längste man Igor, 38, är död – mamman berättar om sorgen

Igors mamma Svetlana Vovkovinska bekräftar sonens bortgång i ett inlägg på Facebook.

Privat, AP Photo/Alastair Grant
Han skred in på schlagerscenen i rustning och horn och tog publiken med storm.
Men nu har USA:s längste man somnat in.
Hans mamma bekräftar de sorgliga nyheterna på Facebook.
Slå på ljud

Igor Vovkovinskiy, 38, har dött. Han blev känd som USA:s längste man, men föddes den 18 september 1982 i staden Bar i dåvarande Sovjetunionen.

I Bar, som ligger i västra Ukraina, växte han upp med sin mamma Svetlana Vovkovinska och storebrodern Oleh.

Till USA kom han som sexåring 1989 för att få läkarvård på Mayo-kliniken i Minnesota. Igor led nämligen av en hypofysär sjukdom. En tumör pressade på hypofysen och fick den att producera ett överskott av tillväxthormon.

Redan i slutet av 80-talet ska Igor ha varit över 180 centimeter lång, men han kom att bli betydligt längre.

SUPERMOM Så lyckades 11-barnsmamman rädda tio flickor
Igor Vovkovinskiy var redan som liten pojke närmare 180 centimeter lång. Här tillsammans med storebror Oleh och mamma Svetlana.

Igor Vovkovinskiy var redan som liten pojke närmare 180 centimeter lång. Här tillsammans med storebror Oleh och mamma Svetlana.

PRIVAT

Blev USA:s längste man

Genom åren gjorde den högreste mannen, som till sist mätte två meter och 35 centimeter över marken, sig vida känd. I maj 2010, när Igor Vovkovinskiy var 27 år gammal, utnämnde Guiness rekordbok honom till USA:s längste nu levande man.

– Det känns bra att äntligen ha bevis på att jag är den längste mannen i USA. Alla frågar mig jämt om jag är säker på att jag längst och jag har aldrig haft möjlighet att bevisa det. Nu har jag ett certifikat att hänga på väggen och visa det, sa Igor Vovkovinskiy i ett pressmeddelande om utnämningen.

Stod på Eurovision-scenen

Karriären rullade på och Vovkovinskiy gjorde roller i filmer och syntes i musikvideor.

Under Eurovision-finalen i Malmö 2013 hjälpte han sångerskan Zlata Ognevich, som tävlade för hemlandet Ukraina, att göra en spektakulär entré.

Iförd rustning och en krona med två sirliga horn bar Igor fram sångerskan i sin famn och placerade henne på scenen. Låten ”Gravity” kammade hem 214 poäng och nådde en tredjeplats. Succé!

Under Eurovision-finalen i Malmö 2013 hjälpte Igor Vovkovinskiy sångerskan Zlata Ognevich, som tävlade för hemlandet Ukraina, att göra en spektakulär entré.

Igor Vovkovinskiy bar in sångerskan Zlata Ognevich på scenen under Eurovision 2013.

FOTO: AP Photo/Alastair Grant, JANERIK HENRIKSSON / NTB

Hade hjärtsjukdom

Men Igor Vovkovinskiy led av flera hälsoproblem och vårdades på sjukhus på grund av hjärtproblem. I fredags orkade inte hjärtat mer och Igor Vovkovinskiy somnade in strax efter klockan tio på kvällen.

Det är mamma Svetlana som bekräftar de sorgliga nyheterna i ett inlägg på Facebook, skriver tidningen People.

"Igor dog den 20 augusti klockan 22.17 på ett sjukhus på grund av hjärtsjukdom. Hans äldre bror Oleh var med honom till slutet. Han sista måltid var en bit Kiev-kaka och en fanta”, skriver hon i inlägget.

Igors mamma Svetlana Vovkovinska bekräftar sonens bortgång i ett inlägg på Facebook.

Igors mamma Svetlana Vovkovinska bekräftar sonens bortgång i ett inlägg på Facebook. Här syns hon och Igor efter Eurovision-finalen 2013.

PRIVAT

Skojade med sitt syskonbarn

På sin fritid gillade Igor Vovkonovskiy att fiska, vara ute i naturen och umgås med familjen. Tidigare på fredagen hade Igor fått besök av sin brors hustru Alla och syskonbarnen, berättar mamma Svetlana.

”Igor var glad att få träffa dem, även om det var svårt för honom att prata försökte han att skämta med sin brorson Andriy och fråga om han lärt sig någon ukrainska efter en månad i Ukraina”.

Sångerskan Zlata Ognevich beklagar bortgången och hyllar nu Igor Vovkovinskiy på sin Instagram där hon postat privata bilder och foton från finalen 2013.

LÄS OCKSÅ: 154 katter smugglades in över gränsen – nu ska alla avlivas

LÄS OCKSÅ: Svenska modellen och 4-barnsmamman gravid med stjärnan

FOTO: PRIVAT, AP Photo/Alastair Grant, JANERIK HENRIKSSON / NTB

SENASTE NYTT!