Upptäckten när mamma Jane fotades – visade sig vara dödlig sjukdom

Trebarnsmamman Jane, 46, från Kilmacolm i Skottland,

FOTO: The Brain Tumour Charity / SWNS
46-åringens hängande öga togs inte på allvar – inte förrän optikern reagerade kom sanningen fram.
Faller ner under tåget "Hur kan jag fortfarande vara i liv?"
0:30

Efter reklamen: Faller ner under tåget "Hur kan jag fortfarande vara i liv?"

(0:30)

Slå på ljud

Det var när trebarnsmamman Jane, 46, från Kilmacolm i Skottland, skulle posera framför kameran som upptäckten gjordes. Maken och barnen hade märkt att Janes öga såg annorlunda ut, vilket kom att bli startskottet på en lång resa, skriver Scottish Daily Express.

Pandemin satte stopp

Jane visste redan att något var på tok med hennes öga, men hade inte tagit så allvarligt på det.

– Ryckningarna i ögat hade kommit och gått under de senaste två åren. Mitt öga hade också gradvis börjat stänga sig, vilket jag inte kollat upp hos läkaren på grund av pandemin, berättar mamman för tidningen.

Emma hade tandvärk – som var hjärntumör: "Varför jag?"

När hennes make och barn anmärkt på hennes hängande öga hade de ändå avfärdat att något skulle vara fel och antog att hon bara var trött eller att hon reagerade på blixten från kameran.

Jane hade känt sig trött på senaste tiden, men det var inte förrän Janes optiker reagerade på hennes ryckningar som hon skickades vidare till sjukhuset för undersökning.

– Jag är väldigt tacksam för min optiker eftersom jag på riktigt tror att hon räddade mitt liv, säger Jane.

Tre centimeter lång tumör

Efter att läkarna undersökt Jane och utfört flera tester, bland annat en magnetröntgen kunde de fastställa hennes diagnos. De hade hittat en tre centimeter stor godartad tumör i 46-åringens huvud. Tumören tryckte på hennes synnerv och hade lindat sig runt halspulsådern, vilket var anledningen till hennes hängande öga och trötthet.

Tumören orsakade stenos, alltså en förträngning av artärerna med omkring 50 procent, vilket hindrade Jane från att kunna öppna ögat helt och hållet. Det ökade även hennes chanser för att drabbas av en stroke i framtiden eftersom det begränsar blodtillförseln.

”Jag känner mig maktlös”

Janes hjärntumör är inte livshotande, men det är ändå påfrestande för trebarnsmamman att läkarna inte kommer att ta bort den.

– Jag känner ofta att mina händer är bakbundna eftersom ingen operation kan ta bort min tumör. Jag kan inte göra något åt det och jag känner mig maktlös, berättar Jane för Scottish Daily Express.

Hon är dock tacksam för det stöd hon fått.

– Alla i min familj har varit så underbart stöttande. Att gå omkring med en hjärntumör i huvudet är en galen och kolossal känsla, men jag måste bara acceptera det, säger hon.

Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

Se klippet här!

FOTO: The Brain Tumour Charity/SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN