Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Ulf Kristerssons besked – återaktiverar civilplikten: ”Hårt tryck”

FOTO: Henrik Montgomery/TT
– Vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt parallellt med värnplikten, säger han under en presskonferens.
Redan under söndagkvällen flaggades det för att statsministern Ulf Kristersson (M) hade kallat till en presskonferens på måndagmorgonen, tillsammans med försvarsministern Pål Jonson (M) och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M).
En ”säkerhetspolitisk nyhet” skulle presenteras från Sälen där den årliga rikskonferensen Folk och försvar pågår 8-10 januari.

Pål Jonson (t.v.), Ulf Kristersson (mitten) och Carl-Oskar Bohlin (t.h.).
FOTO: Henrik Montgomery/TTDen stora nyheten visade sig handla om den svenska civilplikten som ska återaktiveras som en del av upprustningen av landets totalförsvar. Sedan 2008 har inga svenskar utbildats som civilpliktiga.
– På torsdag kommer vi att ge MSB i uppdrag att förbereda ett förslag för att återaktivera civilplikten, bekräftade Kristersson.
civilplikten: så fungerar den
Utöver värnplikt finns också civilplikt som en del av totalförsvaret.
Civilplikt handlar om att se till att viktiga delar av samhället fungerar. Plikten omfattas, precis som värnplikt, av grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring. Idag genomförs ingen grundutbildning med civilplikt, men regeringen kan återinföra den om behovet finns. Om civilplikten skulle aktiveras bestämmer regeringen i vilka verksamheter som civilplikt ska genomföras. Det kan till exempel innebära att man tjänstgör som sjuksköterska, inom förskolan eller som brandman.
Om civilplikten skulle aktiveras ska du som har fullgjort grundutbildning med civilplikt krigsplaceras. Du skulle också kunna skrivas in direkt som civilpliktig utifrån vilken kompetens man har.
Om du inte är värnpliktig eller civilpliktig omfattas du av den allmänna tjänsteplikten. Allmän tjänsteplikt fullgörs genom att du kvarstår i anställning eller fullföljer uppdrag, tjänstgör enligt frivilligavtal eller utför arbete som anvisats av till exempel Arbetsförmedlingen.
Källa: Krisinformation.se

Fyra studenter mördades brutalt – doktorand misstänks för massmordet
Pekar på ett försämrat säkerhetsläge
– Det är precis vad det låter som, vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt parallellt med värnplikten. Allt det här för att stärka totalförsvaret totalt sett, fortsätter statsministern.
Försvarsministern Jonson fyller i:
– I grunden handlar detta om att vi har ett kraftfullt försämrat säkerhetsläge.
Regeringen vill även fördubbla antalet värnpliktiga i landet. Målet är att ha 10 000 värnpliktiga år 2030. Målet är att 10 000 ska göra värnplikten till 2030. Det kommer också att finnas utrymme för vapenfri värnplikt. Dessutom vill man anställa fler inom försvaret.
– Vi måste stärka personalförsörjningen och då är värnplikten ett väldigt viktigt instrument, säger Pål Jonson.

Pojke hittades död – polisen misstänker mord
ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)
”Erfarenheterna i Ukraina är mycket tydliga”
Behovet av återaktiveringen har utretts sedan 2017, men nu ska alltså regeringen ta tag i saken igen. Enligt Carl-Oskar Bohlin handlar det framför allt om att rusta upp den kommunala räddningstjänsten.

Pål Jonson värnar om värnplikten. Han ser det som ett viktigt instrument.
FOTO: Henrik Montgomery/TT– Att kunna se till att vi har människor med räddningstjänstkompetens som blir krigsplacerade med civilplikt inom kommunal räddningstjänst. Vi ser att kommunala räddningstjänst inte är dimensionerad för de krav som ställs vid ett väpnat angrepp. Erfarenheterna i Ukraina är mycket tydliga. Räddningstjänst sätts under mycket hårt tryck, säger han.
FOTO: Henrik Montgomery/TT