svenska politiker

Ulf Kristersson vill ha nya samtal med Turkiet: ”Allvarligt på riktigt”

Ulf Kristersson, Tobias Billström och Pål Jonson på tisdagens pressträff.

Pontus Lundahl/TT

Statsminister Ulf Kristersson uppmanar till lugn och besinning efter de senaste dagarna våldsamma protester i samband med Sveriges ansökan om att gå med i Nato.
Han vill återuppta förhandlingar med både Turkiet och Finland och betonade det allvarliga säkerhetsläget i Sverige.
– Det är det värsta vi varit med om sedan andra världskriget, sa Ulf Kristersson på tisdagens pressträff.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Erdogan: ”Förvänta er inget stöd från oss”
0:20

Efter reklamen: Erdogan: ”Förvänta er inget stöd från oss”

(0:20)

Slå på ljud

På måndagen meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet säger nej till att Sverige ska gå med i Nato. Detta efter protesterna utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen där högerextreme opinionsbildaren Rasmus Paludan brände en koran. Koranbränningen väckte starka reaktioner i Turkiet och flera andra länder där bland annat den svenska flaggan brändes i motprotest som Hänt Nyheter har skrivit om.

Erdogan kritiserade Sverige som land både för koranbränningen och för att tillåta kurdiska grupper att demonstrera med PKK-flaggor (Flaggor för terrorstämplade Kurdiska arbetarpartiet), rapporterar TV4.

– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, sa Erdogan på måndagen, enligt AP.

Putins högra hand Kadyrov om koranbränningen: Ni kommer att brinna

Erdogans svar efter koranbränningen – kan stoppa Sverige från Nato

Alla nuvarande Nato-länder måste säga ja för att Sverige ska kunna gå med i Nato och Turkiet har alltså möjlighet att stoppa Sverige från att gå med i försvarsalliansen.

På tisdagskvällen kallade statsminister Ulf Kristersson (M) till presskonferens tillsammans med utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M).

Ulf Kristersson om säkerhetsläget: ”Det är allvar på riktigt”

Statsministern betonade då det allvarliga läget i Sverige och säger att ”Ingen nationell säkerhetsfråga är viktigare än att vi och Finland snabbt blir medlemmar i Nato nu”.

– Jag vill mana alla i Sverige att inse allvaret. Det är allvar på riktigt. Det är det värsta vi varit med om sedan andra världskriget, sa Ulf Kristersson på pressträffen.

Kristersson manar till lugn och besinning

Ulf Kristersson vill uppmana till lugn efter de senaste dagarnas våldsamma protester både i Sverige och i andra länder kring den infekterade Nato-frågan.

– Jag vill uppmana till lugn och besinning, så att vi kan återkomma till fungerande samtal mellan Turkiet om vårt gemensamma Nato-medlemskap, säger Ulf Kristersson.

Sverige har haft planerade möten med Turkiet med de har flyttats fram på obestämd tid. När samtalen kan återupptas kan statsministern inte svara på i nuläget.

– Det tidtabell som är viktigast just nu är att ta ner tonläget, kunna respektera olika ståndpunkter, kunna tala med varandra om stora och svåra frågor och göra det på ett sätt som också gör dialogen med andra länder, i det här fallet Turkiet och Finland, meningsfull, säger Kristersson.

Tobias Billström (M): ”Inte kriminellt att vifta med flaggor”
0:51

Efter reklamen: Tobias Billström (M): ”Inte kriminellt att vifta med flaggor”

(0:51)

Slå på ljud

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN