ulf kristersson

Ulf Kristersson om utmaningen i relationen med frun Birgitta Ed

Statsminister Ulf Kristersson om utmaningen i relationen med frun Birgitta Ed.

FOTO: Hänt, Jonas Ekströmer/TT
Att Sveriges statsminister Ulf Kristersson har mycket på sitt bord förstår nog alla.
För Hänt Nyheter berättar han om utmaningen i relationen med frun Birgitta – som just har börjat arbeta som präst.
– Det berömda familjepusslet ställs inför vissa prov kan man säga, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M) om relationen med Birgitta: ”Familjepusslet ställs på prov”
0:33

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M) om relationen med Birgitta: ”Familjepusslet ställs på prov”

(0:33)

Slå på ljud

Efter årsskiftet prästvigdes statsministerfrun och den tidigare PR-konsulten Birgitta Ed. 2017 valde hon en ny yrkesmässig väg att gå och började då studera teologi. Nu är 54-åringen färdigutbildad präst.

Idag har hela familjen och många vänner - och en fullsatt Strängnäs domkyrka - firat att min hustru Birgitta och ytterligare en präst och två diakoner vigdes in i sina nya ämbeten”, skrev maken, tillika Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, 59, på Instagram i januari.

Ulf Kristersson om familjepusslet med Birgitta Ed

Birgitta Eds nya liv har även påverkat familjelivet eftersom de äkta makarna inte längre har lika mycket tid ihop. Hon och Ulf Kristersson har även tre gemensamma, vuxna döttrar.

Ulf Kristersson och Birgitta Ed efter hennes prästvigsel i Strängnäs domkyrka.

Ulf Kristersson och Birgitta Ed efter hennes prästvigsel i Strängnäs domkyrka.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

I en exklusiv intervju med Hänt Nyheter berättar statsministern om hur relationen med frun ser ut i dag.

– Ja, vi sliter inte på varandra som det heter. Det är klart, det är en omställning förstås. Kanske en större omställning för Birgitta naturligtvis som plötsligt nu inser hur det är att jobba. Inte 09 till 17, men att jobba varje dag i stället för att vara sin egen eller plugga som hon har gjort och därmed styra sin tid själv, säger han och fortsätter:

– Det berömda familjepusslet ställs inför vissa prov kan man säga. Den stackars hunden undrar vem det är som tar ansvar.

Statsministerns sommarplaner med familjen

Nog för att både Ulf och Birgitta har mycket att stå i och att det påverkar familjelivet och relationen, men snart är sommaren här och då får även Sveriges statsminister lite välbehövlig semester ihop med sin fru och sina döttrar Siri, Ellen och Signe.

Sommarplanerna är däremot inte helt spikade ännu.

Hänt träffade Ulf Kristersson vid Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm. Han var där för att fira festfixaren och PR-konsulten Micael Bindefelds nya självbiografi.

Hänt träffade Ulf Kristersson vid Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm. Han var där för att fira festfixaren och PR-konsulten Micael Bindefelds nya självbiografi.

FOTO: Hänt

– Vi har nog inte gjort dem klara än. Fram till halvårsskiftet är det bara EU-ordförandeskap, så det är ingen semester alls. Men i slutet av sommaren tänkte vi faktiskt ta Abisko. Vi är den vandrande sorten, säger Kristersson och avslöjar samtidigt att det är en sysselsättning som familjen ägnat sig åt förut:

– Vi gick Jämtlandstriangeln förrförra året och nu har vi fått med oss barnen till Abisko. Det är fantastiskt fint. Jag har faktiskt aldrig varit just där, så det ska bli kul.

Statsminister Ulf Kristersson med frun Birgitta Ed och döttrarna. Dessutom familjens hund Winston.

Statsminister Ulf Kristersson med frun Birgitta Ed och döttrarna. Dessutom familjens hund Winston.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Är Ulf Kristersson en katt- eller hundmänniska?

Tillbaka till familjen Kristersson/Eds fyrbenta vän. Det visar sig att statsministern både har en hund, welsh springer spanieln Winston, och en katt. När han får frågan om han är en katt- eller hundmänniska så vacklar han.

– Det är både och faktiskt. Katterna har faktiskt funnits längre i vårt liv än hunden. Vi gör tappra försök att få dem att gilla varandra också, men det är mycket ensidig kärlek. Hunden är mycket förtjust i katten, men katten är inte så förtjust i hunden. Det är en vanlig fråga: är man katt eller hund? Men jag… olika dagar har olika fokus, säger han.

FOTO: Hänt, Fredrik Sandberg/TT, Jonas Ekströmer/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN