ulf kristersson

Ulf Kristersson försvarar Ebba Busch – efter sena avhoppet: ”Unnar”

Ulf Kristersson försvarar Ebba Busch – efter sena avhoppet: ”Unnar”

FOTO: Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT, Instagram
Ebba Busch fick kritik för att hon hoppade SVT:s partiledardebatt i söndags för att i stället resa utomlands med sina barn.
Nu rycker statsminister Ulf Kristersson ut till hennes försvar.
Missunnsamhet är aldrig klädsamt, inte heller i politiken”, skriver han på Instagram.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ebba Buschs gnabb med Magdalena Andersson
0:35

Efter reklamen: Ebba Buschs gnabb med Magdalena Andersson

(0:35)

Slå på ljud

Sveriges energi- och näringsminister, tillika vice statsminister, Ebba Busch, 36, hoppade över söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. KD-ledaren skrev i ett Instagram-inlägg att det inte var första gången som hon ställde in en debatt.

Det är nog inte många som minns att jag inte var med på min allra första partiledardebatt i SVT Agenda. Jag valdes till partiledare när jag var höggravid och två veckor senare, kvällen innan partiledardebatten i Agenda, gick vattnet. Istället för att debattera i tv fick jag umgås med mitt nyfödda barn”, skrev hon och fortsatte:

Med ett knappt dygns varsel gick Jakob Forssmed, Kristdemokraternas vice partiledare, in och ersatte mig. Han gjorde det som väntat, med bravur”.

Ebba Busch under KD:s kommun- och regionpolitiska dagar på Conventum i Örebro, i mitten av april.

Ebba Busch under KD:s kommun- och regionpolitiska dagar på Conventum i Örebro, i mitten av april.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Ebba Busch har tagit med sig barnen utomlands

Detta avhopp var på grund av en helt annan anledning. Enligt Aftonbladets uppgifter reste Ebba Busch utomlands på en hemlig semester med sina barn. Hon ska vara borta i två veckor.

Beslutet väckte en del irritation bland många svenskar.

Riktigt skamlöst att använda en graviditet som var för 8 år sen för att fiska sympatier och släta över detta”, skriver en följare.

Ha en fin semester medans jag går till jobbet för att arbeta in pengar till vår er, den el som du lovade inte skulle bli så dyr. Jösses! att du inte skäms!”, uttrycker en annan.

Även SVT var chockade över Ebba Buschs minst sagt sena avhopp. Johan Klefbom, på SVT:s kommunikationsavdelning, visste inte om att hon skulle vara frånvarande.

– Det är väldigt ovanligt, det måste ha varit flera år sedan sist. Det är extraordinärt, tanken är ju att det är partiledarna som ska debattera, sa han till Aftonbladet.

Ulf Kristersson: ”Kommer många fler debatter”

Nu rycker statsminister Ulf Kristersson, 59, ut till Ebba Buschs försvar. Moderat-ledaren publicerade en bild på Instagram inför söndagskvällens debatt där han bland annat skrev att han hade laddat upp med en löptur.

Ulf Kristersson under söndagens partiledardebatt.

Ulf Kristersson under söndagens partiledardebatt.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Dessutom knåpade han ihop ett par fina ord om kollegan Ebba Busch.

Och så unnar jag verkligen min fina kollega Ebba Busch några dagars vila och ledighet med sina barn. Det kommer många fler debatter. Missunnsamhet är aldrig klädsamt, inte heller i politiken”, skriver han.

FOTO: Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT, Instagram, Pontus Lundahl/TT, Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN