invasionen av ukraina

Ukrainas plan: Då förlorar Putin kriget

Kyrylo Budanov och Vladimir Putin.

FOTO: TT
Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov uppger att Putins krig mot Ukraina snart är över.
Flera attacker på rysk mark är på gång och i mars väntas den mest intensiva perioden av strider.
– Då kommer fler områden befrias, vilket innebär den slutgiltiga förlusten för Ryssland, säger Budanov.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning
0:28

Efter reklamen: Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning

(0:28)

Slå på ljud

Kyrylo Budanov, chef för den militära underrättelsetjänsten i Ukraina, har tidigare uppgett att Ukraina kommer vinna kriget under 2023. Han har inte velat gå in på det i djupare detalj, men nu avslöjar han för ABC News hur det ska gå till – och när Vladimir Putin kommer att förlora.

Budanov avslöjar att den mest kritiska perioden kommer att utspela sig under marsmånad. Under våren har Ukraina planerat flera stora motoffensiver i de områden som fortfarande kontrolleras av Ryssland.

– Då kommer fler områden befrias, vilket innebär den slutgiltiga förlusten för Ryssland. Detta kommer ske över hela Ukraina, säger Budanov.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Ukraina vill återställa gränsen som den såg ut 1991

Ukrainas plan är inte bara att vinna kriget mot Ryssland. De vill också återta alla områden som Ryssland erövrat, och inte förrän man gjort det kommer man ge sig.

– Vårt mål, och vi kommer nå det, är att återställa gränsen som den såg ut 1991, säger Budanov.

I intervjun med ABC News varnar han Putin för fler attacker inne i Ryssland. Attackerna kommer att inträffa ”längre och längre in i Ryssland”, berättar han. Han vill dock inte kommentera vilken roll Ukraina kommer att spela i dessa attacker.

Enligt underrättelsechefen är en nyckel till Ukrainas övertag att Rysslands armé och vapenlager är nära att utarmas. Ukraina har tack vare stöd från bland annat USA inte samma problem

– Jag lovar att det inte ska hålla på så länge till och varje skattebetalare i USA kommer få reda på vart pengarna tagit vägen. Vi kommer förändra världen tillsammans, lovar Budanov.

Budanov.

Kyrylo Budanov menar att attackerna som väntas i mars kommer att bli slutet för Vladimir Putins krig.

FOTO: Valentyn Ogirenko/TT

”Ryssland är inte ett militärt hot för världen längre”

I höstas uppgav Kyrylo Budanov att det är osannolikt att Putin överlever politiskt om han förlorar kriget. Han sa till sajten Warzone att det redan då pågick diskussioner om vem som skulle efterträda den ryska presidenten.

I intervjun med ABC News uttalar han sig återigen om Putins öde. Han menar att det finns flera möjliga scenarier för Ryssland president – i alla scenarier är Putin ”utskrattad av alla.”

– Ryssland är inte ett militärt hot för världen längre.

FOTO: Valentyn Ogirenko/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN