utrikes

UD:s varning – efter hatet mot Sverige: ”Möta upprördhet”

UD:s varning – efter hatet mot Sverige: ”Möta upprördhet”

Foto: TT/Arkiv
UDs varning – efter hatet mot Sverige i Turkiet:
– Vår bedömning är att … säger UD-chefen Svante Liljegren, till TV4 Nyheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bianca Salming: ”hockeyspelare = douchebags?”
0:33

Efter reklamen: Bianca Salming: ”hockeyspelare = douchebags?”

(0:33)

Slå på ljud

Med anledning av den senaste turbulensen efter den danske högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm – avråder Utrikesdepartementet, UD, resor till områden i Turkiet.

På UDs hemsida Resklar skriver myndigheten:

”Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien och Irak, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska respektive den irakiska gränsen”, skriver UD på sin hemsida.

Myndigheten uppmanar även till försiktighet i hela landet:

”Svenskar i Turkiet uppmanas att hålla sig uppdaterade rörande händelseutvecklingen och samt att undvika större folksamlingar och manifestationer, skriva upp sig på svensklistan och att ladda ned appen UD Resklar.”

UD: ”Möta viss upprördhet”

Enligt TV4 Nyheterna ska svenskar i Turkiet även undvika folksamlingar och manifestationer. Men oron för svenskar ska inte blåsas upp. Tv-kanalen har talat Svante Liljegren, chef för UDs konsulära enhet. Enligt UD-chefen så är inte hotbilden generellt höjd.

– Vår bedömning är att det inte finns någon generellt förhöjd hotbild mot svenskar eller svenska intressen. Däremot kan man vara beredd på att man kan möta viss upprördhet över det som hänt i Stockholm.

Anledningen till oroligheterna i omvärlden – och hatet mot Sverige – kom efter Paludans omskrivna koranbränning. Även Sveriges Natoansökan har ”temporärts stoppats”. Erdogans talespersoner har jämfört bokbränningen med Kristallnatten.

UDs avrådan gäller tills vidare.

Foto: TT/Arkiv

FRÅN FÖRSTASIDAN