politik

Turkiska hackare uppmanar till attack mot svenska banker

Turkar bränner svenska flaggan i Turkiet.

FOTO: UMIT BEKTAS
Turkiska hackare uppmanar till attacker mot svenska banker och myndigheter, rapporterar Ekot.
Riksbanken har nu gått ut med en varning till svenska myndigheter, organisationer och banker efter hotet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M): ”Det värsta sedan andra världskriget”
1:11

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M): ”Det värsta sedan andra världskriget”

(1:11)

Slå på ljud

I det turkisk hackerforumet Turk Hack Team uppmanas hackare att attackera svenska banker och myndigheter. Det fick Riksbanken information om i dag.

– Vi har en omvärldsbevakning på saker som rör Riksbanken och saker som påverkar oss. Vi köper information helt enkelt från andra aktörer som lyssnar av vissa kanaler, säger Rickard Faleij, ansvarig för informationssäkerheten på Riksbanken till Ekot om hur man fick reda på hotet.

Efter hotet har Riksbanken gått ut med en varning till svenska myndigheter, organisationer och banker. Även Riksbanken själva har vidtagit åtgärder, men vilka vill Falejj inte gå in på.

– Får vi hot mot oss så anpassar vi vår bevakning utan att gå in på detaljer, säger Falejj som inte kan kommentera om någonting har inträffat i dag efter hotet.

Falejj vill inte spekulera i vad som ligger bakom hotet men de senaste dagarnas våldsamma protester i Turkiet och flera andra länder där den svenska flaggan har bränts ligger nära till hands.

Protesterna startade efter manifestationen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen då den högerextreme opinionsbildaren Rasmus Paludan brände koranen. Syftet var enligt Paludan själv att markera yttrandefrihet mot Turkiet. Det fick dock Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att se rött och säga nej till Sveriges ansökan om att gå med i Nato. Alla nuvarande Nato-medlemmar måste säga ja för att Sverige ska kunna gå med i försvarsalliansen.

FOTO: UMIT BEKTAS

FRÅN FÖRSTASIDAN