extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Toves misstänkta mördare ändrade berättelsen – efter polisens taktik

21 mar, 2023 
Toves misstänkta mördare ändrade gemensamma berättelsen efter polisens strategi.
De två kvinnorna som åtalas för mordet på Tove, 21, i Vetlanda höll sig länge till en gemensam historia om vad som hände på mordnatten.
Men polisen snappade upp en detalj som blev avgörande när de avslöjade kvinnornas lögn.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

21-årige kvinnan från Vetlanda hittad död: ”Det är kluvet”
21-årige kvinnan från Vetlanda hittad död: ”Det är kluvet”

I fredags väcktes åtalet mot de två misstänkta kvinnorna i det uppmärksammade Tove-fallet. Hon försvann under natten till den 16 oktober i fjol, efter att ha varit ute på krogen Nöjet i hemstaden Vetlanda. Tove, 21, följde med de två kvinnliga vännerna hem – en 18-åring och en 20-åring – men var sedan spårlöst försvunnen.

Hon hittades sedermera död ett par veckor senare. De två kvinnliga vännerna var redan i ett tidigt skede misstänkta för mord. Enligt det nya åtalet ska kvinnorna ha strypt Tove till döds, sedan har de transporterat bort kroppen och försökt tända eld på den.

Tove lämnar klubben Nöjet i Vetlanda.
Tove lämnar klubben Nöjet i Vetlanda.Polisens förundersökning

En som inte är helt övertygad om att bevisningen håller för att fälla båda kvinnorna för mord är kriminologen och författaren Leif GW Persson.

Annons

– Ansvaret ska individualiseras. Där kan det bli knepigt. 20-åringen ligger betydligt värre till än 18-åringen. Jag skulle bli förvånad om de båda döms för mord, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Slog hål på deras gemensamma historia

Båda kvinnorna åtalas för mordet. Till en början berättade de en nästintill identisk historia i förhören om vad som egentligen hände den där natten i oktober. P4 Jönköping berättar att enligt kvinnornas version gick Tove hem från 20-åringens lägenhet runt 02-tiden, senare åkte de andra två till McDonald's. Därefter skulle den 20-åriga kvinnan ha skjutsat hem 18-åringen direkt efter att de ätit på McDonald's.

Polisens tekniker och spårningshundar på platsen där Toves kropp hittades.
Polisens tekniker och spårningshundar på platsen där Toves kropp hittades.Adam Ihse/TT

Trots att kvinnorna uppenbarligen hade pratat ihop sig lyckades polisen till slut slå hål på deras historia. Det fanns en avgörande detalj i polisens förhörsstrategi som gjorde att deras berättelse sprack.

Annons

Polisen sa nämligen att de med hjälp av kvinnornas mobiltelefoner skulle komma att se exakt hur de rört sig under mordnatten. 18-åringen valde då att hålla fast vid sin berättelse eftersom hon säger sig ha lämnat sin mobiltelefon i 20-åringens lägenhet under natten. Den andra kvinnan har haft sin telefon med sig och hon sa plötsligt till polisen att hon ville ändra sin version.

Skulle äta haschkakor på landsbygden

Enligt P4 Jönköping sa hon då att hon och 18-åringen hade tagit en tur ut på landsbygden, sydost om Vetlanda, för att äta haschkakor. Det blev då uppenbart för polisen att kvinnorna inte höll sig till sanningen. Polisen fick också, tack vare detaljen om haschkakorna, ett hum om var Toves kropp fanns någonstans redan innan de fick fram koordinaterna i 20-åringens telefon.

I ett senare skede kunde de också med hjälp av GPS-pejling se att Toves telefon också gjort resan till och från McDonald's, trots att Tove själv inte hade följt med. Det var 20-åringen som hade med sig hennes telefon.

FOTO: Mats Schagerström/Polisens förundersökning, Missing People, Privat, Adam Ihse/TT

Annons