Tonårsflickan fick dödsdom – nacken fastnade i 90-gradig vinkel

Afsheen Gul

Afsheen Guls nacke fastnade i en 90-gradig vinkel.
Då gavs hon liten chans att överleva.
– Förmodligen det första fallet i världen, säger kirurgen Rajagopalan Krishnan.
0:28

Efter reklamen: Poledansaren Julie gör "The Cha Cha Slide Dance"

(0:28)

Slå på ljud

Redan vid födseln fick Afsheen Gul, 13, en tuff start på livet. Hon diagnosticerades med Cerebral pares och hade problem med rörelseförmågan.

Några år senare drabbades hon dessutom av en ovanlig åkomma som gjorde att nacken böjdes och huvudet hamnade i en 90-graders vinkel.

Mamman Jameelan, 52, och brodern Yaqoob Kumbar, 27, behövde hjälpa Afsheen med att klä på sig och gå på toaletten.

Kändiskirurgen satte ovanliga diagnosen

Samtidigt hade familjen problem med ekonomin. Jameelan jobbade som städare och hade en årslön på 6000 indiska rupier, cirka 750 kronor.

De hoppades in i det sista att nacken skulle böjas tillbaka, men när de insåg att dotterns tillstånd var permanent bestämde de sig för att uppsöka vård.

Via brodern Yaqoob kom familjen i kontakt med kirurgen Rajagopalan Krishnan, som diagnosticerade Afsheen med Atlanto-axial rotatorisk dislokation (AARD), en slags roterande instabilitet i halsryggen.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

”Första fallet i världen”

Rajagopalan Krishnan hade gjort sig en framgångsrik karriär som kirurg och nyligen flyttat tillbaka till Indien för att ta hand om extremt sällsynta fall.

Han övertygade familjen om att en operation var nödvändig. Via donationer lyckades de samla in 320 000 kronor för att bekosta den.

– Hon skulle förmodligen ha dött på kort eller medellång sikt om den inte hade behandlats. Tester visade att det var ett av de mest utmanande fall som jag sett i min karriär, och förmodligen det första fallet i världen, sa han till The Mirror.

Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

Se klippet här!

Gavs 50 procent chans att överleva

Att utföra operationen var inget lätt beslut för familjen att ta. Afsheen gavs 50 procent chans att överleva. Samtidigt visste de att nacken förr eller senare skulle döda henne.

Inför operationen fick Afsheen bära en speciell krage för att hålla huvudet på plats och få nacken att justera sig en aning.

Rajagopalan Krishnan gick sedan in via munnen för att ta bort broskskivor i ryggraden. För att sedan behålla halsen rak satte han in en stav och ett par skruvar.

”Vi kände en enorm lättnad”

Lyckligtvis gick operationen bra och när alla behandlingar är klara förväntas Afsheen kunna hålla huvudet rakt. På Instagram tackar hon kirurgen för att han gett henne ett nytt och bättre liv.

Rajagopalan Krishnan är också nöjd med operationen.

– Det var en fruktansvärd kompression på ryggmärgen, så under operationen var det viktigt att vi bevarade ryggmärgen. Tre dagar senare gick hon några steg och vi kände en enorm lättnad, sa han.

Foto: Instagram

SENASTE NYTT!