Tomas Eneroths anklagades för rumptafs – kvinnans egna ord

Anklagades för att tagit partikollega på rumpan.

Foto: TT
Infrastrukturministern Tomas Eneroth anklagas för att ha tafsat en kvinnlig partikollega på rumpan.
Både Socialdemokraterna och polisen har utrett händelsen – men båda undersökningarna har lagts ner.
För första gången berättar kvinnan själv om händelsen, rapporterar Aftonbladet.
503 Service Unavailable

Infrastrukturminister Tomas Eneroth, 55, anklagas för att under en hotellfest, när Socialdemokraterna hade kongress i Göteborg, tafsat en kvinnlig partikollega på rumpan, något Hänt har rapporterat om tidigare.

Ett misstag – enligt ministern

Först utreddes händelsen internt av Socialdemokraterna. Utredningen lades ner strax efter den uppkommit. När händelsen uppmärksammades i pressen meddelande ministern att det hela var en olyckshändelse – och att han var på väg att träffa sin flickvän.

Tomas Eneroth

Infrastrukturministern menar att händelsen skedde av misstag. ”Jag beklagar det verkligen”, skrev han efter händelsen.

Foto: Duygu Getiren/TT

”Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt”, skrev ministern då i ett sms till Aftonbladet.

Kronprinsessan Victorias oväntade utspel om Magdalena Andersson

Enligt Tomas Eneroth ska han av misstag lagt sin hand på den kvinnliga kollegans ländrygg.

”Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det”, uppgav ministern till medier efteråt.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST:
Ladda ned nya Hänt-appen här!

Magdalena Andersson tog med honom i regeringen

När Magdalena Andersson, 54, (S) efter flera turer, valdes till statsminister bestämde den nytillträdda statsministern att behålla Tomas Eneroth i regering, trots anklagelserna.

Men samma dag som Magdalena Andersson äntligen fick presentera sina ministrar – damp en anmälan ner till polisen om händelsen i Göteborg.

Statsminister Magdalena Andersson har inte haft det lätt med sina nya ministrar i regeringen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Anmäldes av – Jan Emanuel

Ingen mindre än entreprenören och socialdemokraten Jan Emanuel Johansson, 47, låg bakom polisanmälan mot Tomas Eneroth, kunde Dagens Nyheter avslöja.

– Enda sättet för Tomas att bli rentvådd är att det här prövas rättsligt, sa Jan Emanuel Johansson då till Dagens Nyheter.

Profilen Jan Emanuel Johansson (S) polisanmälde händelsen – dagen då Magdalena Andersson presenterade sig regering, där Tomas Eneroth ingick.

Foto: SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet

Polisen och Åklagarmyndigheten upprättade en förundersökning om händelsen i hotellrummet i Göteborg. Den berörda kvinnan förhördes av polis.

Men det skulle inte dröja länge innan även polisen, likt den interna utredningen i partiet, lades ner.

– Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande, säger chefsåklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande när förundersökningen om sexuellt ofredande lades ner.

Kvinnans första ord om händelsen

Nu kan Aftonbladet avslöja kvinnans egna bild av händelserna – och konfrontationen mot ministern dagen efter.

Enligt Tomas Eneroths version av händelsen ska allting varit oavsiktligt. Något kvinnan inte helt håller med om, enligt de uppgifter Aftonbladet har fått tillgång till. I förhöret berättar kvinnan att beröringen skedde i par sekunder och ”följde hennes kropp” med ett visst ”tryck”.

– Jag hann liksom tänka att, vad händer liksom, va vart är handen på väg nu? Och sen så strök den då över rumpan, säger kvinnan i förhöret.

Efteråt beskriver kvinnan att hon kände sig paff – och upprörd. Direkt efter vidröringen beskriver kvinnan att hon kände sig ”helt matt” och tvingades sätta sig ner på sängen i hotellrummet. Hon berättade om händelsen för ett par vänner under kvällen.

Bert Karlsson polisanmäls efter offentliga hånet mot familjen

Dagen efter uppges en vän till kvinnan ha anmält händelsen till partiet centralt. Vilket resulterade i att kvinnan fick tala med ett flertal partitoppar, som ska tagit händelsen på allvar. Under söndagen ordnades även ett möte mellan mannen och kvinnan – där ministern erkänt att han tafsat på henne, men endast delvis.

Enligt kvinnan skyllt på en slags ”Kronobergsanda” för sitt beteende. Tomas Eneroth menade att människor från Kronoberg är en aning mer fysiska, enligt kvinnan.

Infrastrukturministern Tomas Eneroth uppges varit nöjd med att händelsen polisanmäldes – och utreddes. Infrastrukturministern förhördes aldrig, eftersom en misstanke aldrig upprättades.

LÄS OCKSÅ: Tomas Eneroth anklagas för tafsat kvinna på rumpan – under hotellfest

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson svåra val – partiledarens okända förflutna

Foto: TT

SENASTE NYTT!