diabetes

Thomas, 7, var nära att dö – räddades av familjens hund Poppy

Här står gulliga Thomas, 7 år, med sin hund Poppy som räddade hans liv när han var på väg att hamna i diabeteskoma.

FOTO: SWNS
Thomas, 7, var ytterst nära att hamna i en livshotande diabeteskoma.
Då kom hunden Poppy till undsättning och varnade pojkens familj.
– Jag tror verkligen inte att han hade varit vid liv i dag om det inte vore för henne, säger mamman Jennifer.
Hunden Belle är världens mest förvånade hund
0:26

Efter reklamen: Hunden Belle är världens mest förvånade hund

(0:26)

Slå på ljud

Hunden är som bekant människans bästa vän. För sjuåriga Thomas French är springer spanieln Poppy, 2, mer än så. Hon är hans skyddsängel.

Thomas, från engelska Essex, har en svår typ 1-diabetes som kallas Brittle diabetes (på svenska ibland skör diabetes) och ibland uppvisar han helt ologiskt låga blodsockernivåer efter en måltid. Det var precis vad som hände kvällen den 1 oktober.

– Han hade just ätit klart sin middag och ungefär 40-60 minuter efter det slängde sig Poppy upp från soffan och reste sig mot (pappan) Jons rygg och började skälla. Oftast slår hon med tassarna mot golvet när Thomas värde är lågt – ibland lite mer intensivt när läget är kritiskt. Men hon har aldrig gjort sådär förut, säger mamman Jennifer, 37, enligt The Mirror.

Thomas fick tillbringa natten på sjukhus.

Thomas fick olika sorters kakor, snacks och gels för att få upp sitt blodsocker igen. Han stannade på sjukhuset över natten.

FOTO: SWNS

Jennifer uppmätte Thomas blodsockervärden och såg till en början att de var normala. Men hunden Poppy fortsatte att skälla för glatta livet.

– Vi började ge honom Haribo-godis och testade honom igen. Då var han nere på 3,1 millimol/liter (ett normalt värde ligger på 3,5-8 mmol/l). Då närmade han sig hypoglykemisk koma, säger hon.

Efter att ha väntat ungefär två timmar ringde de ambulans. Hans läppar började bli blåa och han hade gråa påsar under ögonen. Samtidigt sjönk hans nivåer till 2,2 – vilket är ett katastrofalt lågt värde.

Kan sova gott igen

Väl på sjukhuset lyckades läkarna stabilisera Thomas nivåer. Efter fem-sex timmar var hans blodsocker tillbaka på normala höjder och han kunde skrivas ut följande dag.

Tack vare springer spanieln Poppy upptäcktes Thomas anfall i tid. Vem vet vad som hade hänt om hon inte hade varnat familjen?

Polly är en fågelhund. Här sitter hon i soffan och myser.

Poppy tränades av organisationen Hypo Hounds innan hon flyttade in hos familjen.

FOTO: SWNS

Poppy kom till familjen i juni 2021 och blev snabbt ett välkommet tillskott. Hon tränades på en hundgård för att lära sig upptäcka förändringar och försämringar i blodsockernivåerna hos människor med typ 1-diabetes.

– Hon är så underbar och att ha henne här med Thomas är fantastiskt. De gosar, leker och hittar på alla möjliga bus tillsammans. Vi har lärt oss att alltid lita på henne och aldrig ignorera henne när hon visar att någonting är fel, säger Jennifer.

– Jag är övertygad om att hon räddade Thomas från att hamna i en livshotande diabeteskoma. Det går inte att sätta ett pris på min sons liv. Jag tror verkligen inte att han hade varit vid liv i dag om det inte vore för Poppy. Det är en lättnad att ha henne här så att hon kan vaka över honom. Då kan vi sova lugnt på nätterna.

Hunden Tokyo kissar själv på toaletten
0:20

Efter reklamen: Hunden Tokyo kissar själv på toaletten

(0:20)

Slå på ljud

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN