33-åringen stod åtalad för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott i Visby i somras. Mitt under Almedalsveckan gick han till dödlig attack mot Ing-Marie Wieselgren, psykiater och nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Regioner – dessutom hade han planer på att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Theodor Engströms mamma talar ut: ”Väldigt trasig person”
I början av november inleddes rättegången mot Theodor Engström i Gotlands tingsrätt. Under förhandlingarna, som tog flera dagar, pratade Engström, åklagaren Henrik Olin och diverse vittnen, däribland Annie Lööf, om hans bakgrund, psykiska ohälsa och planering av vansinnesdådet i Visby.

Ing-Marie Wieselgren blev 64 år gammal. Hon föddes i Motala 1958.
FOTO: Simon Rehnström/SvD/TT– Innan dådet i Visby har jag tillbringat mitt liv i en spökbur, i tio år i föräldrahemmet, med nästan ingen kontakt med någon utanför föräldrahemmet. Det har föranlett en sagopojkes äventyr i Visby under några veckor. Och det slutade i vad som kan beskrivas som självmordsbombning, där jag tappade min verklighet, sa Engström under rättegången.

Theodor Engströms utbrott i rättssalen – tvingas pausa rättegången
Exakt fem månader sedan dådet
Under tisdagen, på dagen fem månader efter dådet, förkunnade Gotlands tingsrätt sin dom mot Engström. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på Ing-Marie Wieselgren samt för förberedelse till terroristbrott och narkotikabrott.
Även om Wieselgren hade ett betydelsefullt uppdrag och mordet fick stor uppmärksamhet bedömde inte tingsrätten att det borde klassas som terroristbrott.

Polisens första bild på Theodor Engström efter att han gripits i Visby. Bilden är tagen från polisens förundersökningsprotokoll.
FOTO: Polisen/TT”Trots Ing-Marie Wieselgrens omvittnat stora kunskaper och starka ställning inom psykiatrin anser tingsrätten därför inte att hennes position som nationell samordnare inom SKR är sådan att den i sig medför att mordet på henne allvarligt har kunnat skada Sverige” skriver Gotlands tingsrätt i ett pressmeddelande.
När de kommer till det planerade mordet på Annie Lööf är däremot tingsrätten av en annan uppfattning.
”Tingsrättens slutsats av den framlagda bevisningen blir att ett attentat mot Annie Lööf hade fått stora konsekvenser för samhället. Följderna hade blivit betydligt mer vittgående än vad som faktiskt blev följden eller som hade kunnat inträffa på grund av mordet på Ing-Marie Wieselgren. Ett sådant attentat skulle alltså, om det genomförts, allvarligt ha kunnat skada Sverige”, skriver de.

Ebba Busch slår tillbaka om svikna vallöften: ”Bättre”
”Min bestämda uppfattning att han inte...”
Kammaråklagaren Henrik Olin hade ursprungligen yrkat på livstids fängelse på grund av brottets straffvärde och att han uppfattade det som att Engströms behov av vård var begränsat.

Teckning från rättegången mot Theodor Engström. Här sitter han bredvid sin advokat Staffan Fredriksson.
FOTO: Johan Hallnäs/TT– Det går heller inte i det här sammanhanget att bortse ifrån de, i och för sig gamla, digitala anteckningarna där Theodor Engström resonerar kring påföljd vid allvarliga brott, och resonerar kring att sikta mot rättspsykiatrisk vård i händelse av att han skulle åka dit, sa Olin under rättegångens slutanförande.
Däremot visade en tidigare rättspsykiatrisk undersökning att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk störning både vid mordtillfället och vid tidpunkten för undersökningen. Hans försvarsadvokat Staffan Fredriksson menade att det var uppenbart, om man ser till Engströms beteende i rätten, att han behövde vård.
– Det är min bestämda uppfattning att han inte ska sättas i fängelse, sa han till TT.

Annie Lööf avslöjar hemliga meddelandet från Jimmie Åkesson
Tingsrätten hänvisar till psykisk störning
Gotlands tingsrätt är av samma uppfattning och pekar på att Engström var under påverkan av allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brottet.
”Att straffvärdet för brottsligheten är mycket högt, att Theodor Engström i flera år gamla dagboksanteckningar resonerat om möjligheten att få vård i stället för fängelse, att han inte haft psykiatrisk vård eller medicinering mot psykisk ohälsa under häktningstiden eller att det kan finnas möjlighet att få viss psykiatrisk behandling under en fängelsevistelse ändrar inte den bedömningen”, skriver de.
Under rättegången krävde Annie Lööf att Theodor Engström skulle betala 100 000 kronor i skadestånd till henne för kränkning av den personliga integriteten. Även mördade Ing-Marie Wieselgrens make och barn ville ha 110 000 kronor var, varav 60 000 kronor är det vanliga skadeståndet och 50 000 kronor är en särskild anhörigersättning.
När domen förkunnades under tisdagen meddelade tingsrätten att Wieselgrens anhöriga tilldelas skadeståndet. Däremot avslås Annie Lööfs yrkande.
FOTO: Simon Rehnström/SvD/TT, Tim Aro/TT, Johan Hallnäs/TT