Andreas Norlén flög med frun Helena till Östersund – med statsplanet

Talmansparets resa kostade totalt 75 700 kronor.

Foto: TT
Talmannen Andreas Norlén flög med regeringsplanet till Östersund.
VIP-resan kostade skattebetalarna 75 000 kronor, avslöjar Aftonbladet. – Det här var rimligt och motiverat, säger talmannen till tidningen.

Den folkkära talmannen Andreas Norlén tog regeringsplanet till Östersund – tillsammans med sin fru för att delta i en utställning om demokrati. Det avslöjar Aftonbladet i dag. VIP-besöket i Jämtland kostade 75 000 kronor.

Talmannen Andreas Norlén med frun Helena Norlén blev efter utställningen bjuden på en festmiddag hos landshövdingen Marita Ljung. Festmiddagen ska enligt Aftonbladet skett på landshövdingens residens i Östersund.

– Det här var en talmansresa till Östersund som ingick som ett led i riksdagens firande av demokratijubiléet, säger Andreas Norlén till tidningen.

Talmannen flög med regeringsplanet till Östersund. Resan kostade 75 000 kronor – och stora delar av notan stod försvarsmakten för.

Andreas Bardell/Aftonbladet/TT
Nytt corona-piller godkänt – effektiv mot omikron: ”Akilleshäl”

Endast ett fåtal i Sverige får flyga med regeringsplanet

Talmannen och frun – samt försvarsmaktens personal – övernattade sedan i Jämtland.

I Sverige får nämligen endast regeringen, kungen – och talmannen använda sig av statsflyget. Planet ägs och sköts om av Försvarsmakten, som sedan fakturerar en del av beloppet till det departement som flyger med planet. Enligt Aftonbladets uppgifter kostade resan 75 700 kronor. 37 989 konor stod riksdagsförvaltningen för – resten tog Försvarsmakten själva, enligt tidigare bestämmelser.

I Östersund väntade en SÄPO-bil på talmansparet vid landningsbanan. En VIP-serive som kostar 3 500 kronor.

Foto: Erik Simander/TT

När Andreas och Helena Norlén landade i Östersund stod en SÄPO-bil och väntade vid landningsbanan. För att få sådan fin VIP-behandling kostar det 3 500 kronor, enligt Swedavia, som äger flygplatsen. I priset för resan ingick även övernattning för försvarsmaktens personal på hotell.

Norge rasande på priset efter förstaplatsen: ”Respektlöst”

Flög mitt under brinnande regeringskris i Stockholm

Planet utgick den 21 november, mitt under brinnande regeringskris, från Linköping. Dagen efter gick flyget från Östersund till Arlanda i Stockholm. Men hemresan fick skjutas fram, då talmannen var tvungen att träffa, nuvarande, statsminister Magdalena Andersson i Stockholm klockan 12:00.

– Jag behövde korta av besöket i Östersund. Det skulle egentligen ha pågått större delen av måndagen men jag blev tvungen att korta av programmet och åka till Stockholm i förtid för att ta emot hennes slutrapport för sonderingsuppdraget, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Talmannen försvann från rampljuset efter regeringskrisen – det gör han idag

LÄS OCKSÅ: Beskedet – så mycket högre blir pensionen 2022: ”Pensionärernas år”

Foto: Erik Simander/TT, Andreas Bardell/Aftonbladet/TT

SENASTE NYTT!