Tablett mot corona snart verklighet – kan vara effektiv mot Omikron

Tablett mot corona snart verklighet – kan vara effektiv mot Omikron

Tablett mot covid-19 snart en verklighet.

Nya läkemedel i tablettform mot covid-19 har börjat framställas av läkemedelsjättarna – och resultaten imponerar.
Men Sverige och EU är skeptiska till de nya medicinerna, medan Storbritannien shoppar loss.
– Möjligen kan man misstänka att vaccinen biter lite sämre mot den nya varianten, säger professor Niklas Arnberg i Nyhetsmorgon.
Se när statsminister Stefan Löfven får sin första vaccinspruta mot covid-19
Slå på ljud

Än en gång börjar oron för covid-19 spridas över världen. Nu senast har oron vuxit med mutationen från Sydafrika, som kallas för Omikron, något Hänt har skrivit om tidigare.

Forskare oroas över hur bra vaccinet kommer bita på nya covid-variationen.

– Möjligen kan man misstänka att vaccinen biter lite sämre mot den nya varianten, säger professor i virologi Niklas Arnberg vid Umeå Universitet i TV4:s Nyhetsmorgon. Och han är inte ensam.

”Möjligen kan man misstänka att vaccinen biter lite sämre mot den nya varianten”, säger professor i virologi Niklas Arnberg vid Umeå Universitet

Foto: TV4

Professorn: ”Jag är mycket orolig”

– Jag är mycket orolig, av flera skäl, säger professor Ali Harandi vid Göteborgs Universitet. Professorn förklarar för Svenska Dagbladet att den nya varianten har mutationer från deltavarianten, som spreds över välden i somras.

Omikron har dessutom 43 mutationer inom spikeproteinet, enligt en rykande färsk studie från forskare Italien. Spikeproteinet är det vaccinet angriper på covid-19, så muationer där är oroväckande enligt forskare.

Men det kan finnas hopp – utöver vaccinet. Nämligen antivirala läkemedel, helt enkelt medicin i tablettform mot corona. Flera läkemedelsjättar har under längre tid hållit på att framställa tabletter mot covid-19, något Hänt rapporterat om förr.

Och de kliniska studierna verkar lovande. Ett av läkemedlen, Molnupiravir från läkemedlesföretaget MSD/Merck, har gett väldigt lovande resultat. I studier har läkemedlet visat på 50 procent lägre sjukhusinläggning och död jämfört med placebo, enligt Svenska Dagbladet.

Storbritannien har redan börjat shoppa

Storbritannien godkände läkemedlet redan i början av november, medan EU och Sveriges läkemedelsmyndigheten EMA inte varit lika snabba på bollen och genomför i dagsläget en ”rullande granskning”, enligt tidning.

Även läkemedelsjätten Pfizers medicin Paxlovid, också det ett läkemedel i tablettform, har visat väldigt goda resultat i de kliniska studier som genomförts. Läkemedlet består av en kombination mellan det hyllade hiv-läkemedlet Ritonavir och en helt ny substans. Paxlovid är i slutfasen av sina studier – och har påvisat att minska riksen för sjukhusinläggning och död i covid-19 med hela 89 procent.

I TV4:s program Nyhetsmorgon diskuterades oron inför den nya mutationen Omikron. Inbjuden gäst var professorn i virologi, Niklas Arnberg, som förklarade läget om den nya virusvarianten. Samtidigt som professorn var orolig inför läget,

– En annan viktig positiv sak just nu är att det är nya antivirala läkemedel på gång, som förmodligen tar alla varianter, säger Niklas Arnberg i Nyhetsmorgon.

LÄS OCKSÅ: Smittan skenar i Europa – 1,2 miljoner är utan vaccin: ”En hemsk jul”

LÄS OCKSÅ: Snart införs covidpass – hur funkar det för just mig?

Foto: TV4, TT

FRÅN FÖRSTASIDAN