”Sveriges säkraste par” bekräftar relationen: ”Vi är ett par”

Linda H Staaf och Micael Bydén tittar leende in i kameran.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman Svenska Dagbladet/TT/Sören Andersson/TT
Två av Sveriges högst uppsatta försvarspersoner bekräftar nu att de är ett par. Överbefälhavare Micael Bydén, 58, och polisens underrättelsechef Linda H Staaf, 46, som är förbjudna att prata om sina jobb med varandra.
– När man behöver prata om jobbet, har man sina arbetskamrater, säger Linda H Staaf till Dagens Nyheter.

Lika barn leka bäst som man ju brukar säga.

Linda H Staaf, 46, är underrättelsechef på Noa, polisens nationella operativa avdelning. Hon har därmed hand om arbetet mot kriminella nätverk, penningtvätt och finansiering av terrorism, det vill säga Sveriges inre försvar. Micael Bydén, 58, Sveriges överbefälhavare för Försvarsmakten har istället hand om Sveriges yttre försvar. Nu har de två som båda brinner för försvars- och säkerhetsfrågor hittat kärleken i varandra. Detta efter att Micael Bydén skilde sig från frun Anita Carlman, 63, som han hade varit gift med i 23 år i maj.

Staafs ord om relationen: ”Vi är ett par”

I somras ville Bydén och Staaf inte bekräfta sin relation efter att Expressen avslöjat den, men nu berättar Staaf för Dagens Nyheter att de är ett par.

– Ja, det stämmer. Jag kan bekräfta att vi är ett par, säger hon till tidningen.

Eftersom båda har högsta säkerhetsklass får ingen av dem prata om sitt jobb med den andre. Det blir alltså andra samtalsämnen vid middagarna för kärleksparet. Men det verkar inte vara ett problem enligt Staaf.

– Man har tystnadsplikt som följer med när man lämnar den här byggnaden. När man behöver prata om jobbet, har man sina arbetskamrater, säger Linda H Staaf till DN.

Säkerhetsexpert: ”Det är bara att gratulera...”

Relationerna för personer i högsta säkerhetsklass analyseras noggrant av arbetsgivaren, polisen i Staafs fall och Försvarsmakten i Bydéns fall, för att det inte ska kunna utnyttjas av en främmande makt. Det är därför ganska behändigt att båda två tillhör den högsta säkerhetsklassen och redan är noggrant kontrollerade, enligt en anonym säkerhetsexpert som Expressen har pratat med.

– Det är bara att gratulera dem, jag är glad att ÖB valt en person med högsta säkerhetsklassning, säger han.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman Svenska Dagbladet/TT/Sören Andersson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN