Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Svenskarna äter för mycket salt – så gör du för att minska intaget

FOTO: TT
I Sverige äter vi för mycket salt, men att komma med pekpinnar till individen räcker inte menar experter.
Nu ligger bollen hos livsmedelsindustrin.
Nu ryter experterna ifrån – saltätandet måste ner.
Det anser i alla fall Livsmedelsverket som nyligen gjort en sammanställning av data. Enligt den får män i sig mellan nio och tolv gram salt om dagen och kvinnor mellan sju och tio. Det är på tok för höga siffror menar nutritionisterna.
– Det finns siffror som tyder på att var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av att vi äter för mycket salt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Målet från Livsmedelsverket är att vi ska komma ner till sex gram om dagen. Men det räcker inte att var och en saltar mindre på maten. En stor del av saltet vi får i oss kommer från mat vi köper. Men det är inte bara halvfabrikat och snabbmat som är bovar.

Stora faran på restauranger och kaféer: ”Kan leda till döden”
– Kött och charkprodukter innehåller mycket salt men även bröd och ost. Det är svårt för den enskilde att göra något åt, säger Åsa Brugård Konde.
Unga killar storkonsumenter
Varifrån vi får i oss saltet varierar mellan grupper. Bland ungdomar är till exempel pastarätter en större källa till salt än bland vuxna. Att män får i sig mer salt än kvinnor förklaras av att de i snitt har ett större kaloriintag. Men killar på gymnasiet toppar saltligan även när man tar hänsyn till hur mycket man äter, enligt Livsmedelsverkets undersökningar.
Livsmedelsverket har ett pågående uppdrag från regeringen att försöka ta fram en överenskommelse i livsmedelsbranschen om att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. De har nu en dialog med producenter och grossister men också hotell- och restaurangbranschen.

Regeringen vill att salt- och sockerhalten sänks i livsmedelsbranschen.
FOTO: Jonas Ekströmer/TT– Här har branschen en jätteviktig roll. Utan dem kommer vi inte att lyckas med att minska saltintaget, säger Åsa Brugård Konde och tillägger att det redan pågår arbete inom branschen och att många företag minskar på saltet i sina produkter.
Behövs för balansen
Men salt är inte bara dåligt, det är också nödvändigt. I salt finns flera ämnen, däribland natrium som är livsviktigt att vi får i oss. Det behövs bland annat för att reglera vatten- och saltbalansen i kroppen, blodtrycket och för att nervcellerna ska fungera.
Enligt Livsmedelsverket bör man för hälsan inte få i sig mer än en tesked salt, vilket motsvarar sex gram per dag. Men vad som är en bra nivå av salt är svårt att veta, det varierar också mellan individer.

Salt är inte bara dåligt. Kroppen behöver också salt för att reglera vatten- och saltbalansen i kroppen och för att reglera blodtrycket och se till att nevcellerna fungerar.
FOTO: Christel Rosenfeld/TT– Det är de som får i sig mest salt som behöver minska på det. Men att det skulle vara bättre för folkhälsan att alla äter högst en tesked om dagen, det vet vi inte, säger Annika Rosengren som är professor i medicin vid Sahlgrenska akademin.
Hon håller med om att det är rätt att jobba för att få livsmedelsindustrin att minska saltinnehållet.
– Det är mycket bättre än att skuldbelägga individen eftersom det allra mesta av saltet kommer från sådant där vi inte själva påverkar innehållet, säger hon.
Så gör du för att äta mindre salt
Den som själv vill dra ner på salt kan titta efter saltet i näringsdeklarationen och välja den med minst salt. Eller titta efter nyckelhålet, som sitter på mat med mindre salt.

Det tar bara fyra till fem veckor att vänja smaklökarna vid mindre salt.
FOTO: Anthony Devlin/TTEtt bra första steg är också att minska saltintaget gradvis. Man kan märka skillnad efter bara fyra, fem veckor, enligt Livsmedelsverket. Det går nämligen ganska fort för smaklökarna att vänja sig och de blir då bättre på att känna sälta. Som bonus får andra smakämnena mer plats och maten kan till och med börja smaka mer.
Genom att krydda med annat som färska och torkade örter, peppar, citron, vitlök, chili, färsk ingefära blir maten smakrik även utan det extra saltet.
Ställ inte alltid fram salt på bordet eftersom det lätt leder till att man saltar av bara farten trots att det inte behövs. Men är det en för stor utmaning kan man satsa på salt eller örtsalt som innehåller mindre mängd natrium.
FOTO: TT