Svenska politiker som tjänar pengar – utan att jobba: ”Skäms inte”

Här är ex-politikerna som tjänar pengar – utan att jobba.
– Jag skäms inte för det, säger Christer Adelsbo (S) till Expressen.
Magdalena Andersson (S) gör egen sockervadd
0:18

Efter reklamen: Magdalena Andersson (S) gör egen sockervadd

(0:18)

Slå på ljud

Att man som riksdagledamot har en bra lön känner de flesta svenskar till.

Hela 71 500 kronor, innan skatt, får de politiker som valts att sitta i Sveriges mäktigaste rum – riksdagen i Stockholm.

Vem bestämmer riksdagens löner? Passande nog politkerna själva.

Får bidrag – efter karriären

Men vad många kanske inte vet är att riksdagsledamöterna i Sverige även får pengar efter en karriär i Stockholm. Alla som har suttit i riksdagen har rätt till en så kallad inkomstgaranti efter de suttit en mandatperiod på fyra år.

Sedan 2014 har reglerna stramats upp något. I dag heter det ekonomiskt omställningsstöd. Men inte heller det bidraget är speciellt pjåkigt.

Upp till 85 procent av grundarvodet kan politikerna plocka ut efter sin karriär – för att hjälpa ledamöterna tillbaka till ett civilt liv 2 år efter en mandatperiod.

En detalj däremot att detta endast gäller ledamöter invalda efter 2014. Den så kallade inkomstgarantin var betydligt mer generös.

Jimmie Åkessons första ord om påstådda ”dickpic”-skandalen: ”Brottsligt”

50 politiker tjänar miljoner – utan att jobba

Expressen har i en granskning undersökt vilka politiker som fått inkomstgaranti, eller det nya ekonomiskt omställningsstödet.

Tidningens granskning visar att 44 tidigare riksdagsledamöter har inkomstgaranti, medan 6 före detta ledamöter har ekonomiskt omställningsstöd. Uppgifterna kommer från Statens tjänstepensionsverk (SPV).

Ett par politiker är mer iögonfallande än andra – och politikerna har fått ut miljoner efter deras karriär i allmänhetens tjänst.

Som Rossana Dinamarca, 48, (V) som satt i riksdagen mellan 2002 till 2018. I dag studerar hon till jurist – men har en aning fetare studentliv än de flesta, då hon får ut 44 846 kronor per månad av inkomstgarantin.

En annan är den tidigare talmannen Urban Ahlin (S). I dag arbetar han som Sveriges ambassadör i Kanada. Men inkomstgarantin behåller han ändå. 34 500 kronor får den den tidigare talmannen från skattebetalarna, trots att han får både lön och bostad som ambassadör.

Ebba Buschs fräcka attack mot Annie Lööf – kängan inför alla

En tredje är Christer Adelsbo (S), en tidigare riksdagsledamot från Skåne. Under 2022 har han fått 43 240 kronor i månaden, enligt Expressen

– Jag skäms inte över att man får nån typ av hjälp med tanke på att jag offrade min civila karriär för en samhällsgärning, säger Adelsbo och fortsätter:

– Hade jag varit kvar i näringslivet hade jag haft betydligt bättre inkomster än nu, till tidningen.

TOPP 5 POLITKER SOM TAGIT UT BIDRAG

Politiker som tjänat mest på att ställa om till ett ”vanligt” liv, efter karriären som politiker i riksdagen. Fram tills december 2021.

  1. Mikael Johansson (MP): 5 259 899 kronor

  2. Dan Kihlström (KD): 4 824 132 kronor

  3. Alice Åström (V): 3 843 010 kronor

  4. Christin Hagberg (S): 3 712 710 kronor

  5. Eva Flyborg (L): 3 493 526 kronor

Källa: EXPRESSEN, SPV


Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN